Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be a nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében. Hétfői sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP alelnöke elmondta, a kormány évek óta átveri az időseket.

Az MSZP javaslataival enyhítené a nyugdíjasok közti egyenlőtlenségeket és valódi segítséget nyújtana.

A nyugdíjak értékállóságának növelése érdekében az MSZP parlamenti frakciója országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be. A kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt továbbra is sújtja a magyarokat a hiperinfláció.

A drágulások mértéke közel egy éve folyamatosan 20% fölött van. 2022. januárjában a nyugdíjas fogyasztói árindex 27%-os volt és a lakossági árindex is meghaladta a 25%-ot. Egyértelmű tehát, hogy megélhetési válság van Magyarországon.

A 2 millió nyugdíjasból 1 millió nyugdíja még a 160 ezer forintot sem éri el. Éppen ezért nyújtott be az MSZP határozati javaslatot, amely három pontból áll:

A kabinet ismét tegye lehetővé a vegyes indexálást, a kormány vegyen figyelembe legalább két tényezőt, az inflációt és a nettó bérnövekedést. Az MSZP javaslata szerint ezt 50-50%-ban szükséges figyelembe venni.

Az MSZP szerint vissza kell állítani a járulékplafont, hiszen az elmúlt években nagyon polarizálódtak a nyugdíjak, egymillió forintnál tehát „meg kell húzni” a járulékfizetési kötelezettséget.

Így, akinek ennél magasabb a jövedelme, annak nem kell ezen felül járulékot fizetni, azonban ez a későbbiekben nem is fog eredményezni milliós vagy többmilliós nyugdíjat.

Az MSZP javasolja a nyugdíjak differenciált felzárkóztatását. A határozati javaslat szerint 5 évig mindenki kapja meg az inflációval növelt nyugdíjemelést, de a javasolt vegyes indexálás kapcsán a keresetemelkedés alapján számított nyugdíjat, az átlagnyugdíj arányában mindenki azonos összegben kapja meg.

Korózs Lajos elmondta, a Magyar Szocialista Párt további javaslatai közé tartozik, hogy a 13. havi juttatást és a nyugdíjprémiumot azonos összegben folyósítsák mindenkinek. Valamint az öregségi nyugdíjminimum értéke érje el a nettó minimálbér legalább 70 százalékát.

A magyarok jelenleg is Európa-rekord áfát fizetnek, a kiskereskedelmi különadóval, valamint a hamarosan bevezetésre kerülő gyógyszeradóval.

Az MSZP alelnöke hozzátette, a nyugdíjasokat évek óta átverik, hiszen az árakhoz képest 2019 óta lemaradnak nyugdíjak. Az eltelt 53 hónapból, 1 hónap volt, amikor a nyugdíjak lépést tudtak tartani az árakkal. A csúcsot 2022 utolsó negyedéve mutatta, amikor igen nagy nyugdíj leszakadás volt megfigyelhető.

Az MSZP javaslatai enyhítenék a nyugdíjasok közötti egyenlőtlenségeket. A differenciált emelési javaslat az átlag feletti nyugdíjjal rendelkezők számára is biztosítaná az addig megszerzett jövedelem reálértékének megőrzését, de az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők felzárkóztatását is nagyban segítené.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: