Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Folytatódott a tárgyalássorozat.

Az ősszel a bíróság tanúként fogja meghallgatni Süli Jánost, a korábbi minisztert, Schadl György, a végrehajtói kar volt elnökének és Völner Pál, a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár korrupciós ügyében – közölte a tárgyaló bíró, Tóth Erzsébet a csütörtöki tárgyaláson.

Süli János 2017 és 2022 között töltötte be a paksi atomerőmű fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri posztot.

A nyomozás során kiderült, hogy 2018-ban Völner Pál megkereste, hogy ismertesse vele Schadl György egyik találmányát, egy vízzel működő motort. Schadl egy milliárd forintot akart pályázati forrásból szerezni a találmányára, és ebben Süli segítségét kérte.

Völner meghívására 2018 augusztusában Süli János ellátogatott egy törökbálinti helyszínre, ahol Schadl György bemutatta neki az újítását. Emiatt Sülinek írásos tanúvallomást kellett tennie, ahol azt közölte: „nem emlékszem más találkozóra, talán egyszer beszéltünk még telefonon a találmányról”. Szerinte a kért támogatásból végül semmi sem valósult meg.

Az őszi tanúvallomások során, a találmányos ügyben, Süli Jánoson kívül a bíróság Kovács Pált és Steiner Attila államtitkárokat is meghallgatja, akik személyesen tekintették meg Schadl újítását.

Vízkelety Mariann, a volt államtitkár meghallgatása is a tervben van ősszel, aki Völner Pál szerint aláírta a végrehajtók kinevezéseit. Az ő meghallgatása azonban még nem biztos.

Varga Juditról még nem esett szó, de ez nem véletlen. Az ősszel a bíróság a korrupciós ügy különböző aspektusait vizsgálja, beleértve Schadl túlépített siófoki nyaralóját és a bizonyos találmányát.

A végrehajtói ügyeket a következő körben, feltehetőleg télen, veszik elő. Papp Gábor, Völner Pál védője a bíróságtól azt kérdezte: “ez a minisztériumi szálat is érinti?”, amire a bíró azt válaszolta, igen.

Papp többször jelezte a perben, hogy szívesen meghallgatná Varga Juditot is, mint tanút, mivel az igazságügyi miniszter többször szerepel a nyomozati anyagokban, és előfordult, hogy Völner társaságában találkozott Schadl Györggyel, ahol a végrehajtói kinevezésekről beszélgettek.

Volt egy üzenetváltás is Völner és Varga között, ennek szövegét Völner védője olvasta fel, és ez így szólt:

Varga: Szia Pali, XY beszélt veled vh-ügyben?

Völner: Szia, igen, szeretnék erről majd a héten egyeztetni.

Varga: Rendben, beszéljünk majd holnap az államtitkári előtt.

Az úgynevezett Schadl-Völner-pernek nyárra most vége, az ügy októberben folytatódik.

Telex információi alapján


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: