Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas győzelmet könyvelhet el a Főváros.

Sok szempontból példaértékű ami most megtörtént, ugyanis a Főváros közvetlen, a kormány elosztási rendszerétől független Európai Uniós forrásokat tudott szereni, méghozzá nem is keveset, mintegy 2 milliárd forint értékű eurós támogatás érkezik Brüsszelből a fővárosi önkormányzathoz.

Ez trendforduló, hiszen eddig minden Brüsszeli forrás a kormányon keresztül került kiosztásra, most azonban Budapest közvetlen pénzeket tudott hazahozni, méghozzá úgy, hogy a kormány semmilyen formában sem tud beleszólni annak a felhasználásába.

A projekt sem akármilyen, hiszen egy igen aktuális problémára kapott forrást a budapesti városvezetés, ráadásul egy igen jövőbemutató formában.

A Budapesti Önkormányzat segítséget nyújt a lakhatási szegénységgel küzdőknek, miután győztesként került ki az Európai Unió egyik pályázatából.

A Budapesti Önkormányzat megfizethető, fenntartható lakhatást biztosít majd a rászoruló és hajléktalan budapestiek számára. Mindez 2 milliárd forint támogatási keretből valósul meg, amit a Budapesti Önkormányzat vezette konzorcium nyert el az Európai Regionális Fejlesztési Alapból lakhatási programra. Az EU 21 tagállamából összesen 99 pályázat érkezett, ebből 14 nyert.

A projekt célja a megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek szélesítése. A Budapesti Önkormányzat a konzorciumi tagokkal közösen egy minimum 20 lakásos, szinte nulla energiaigényű lakóépületet hoz létre egy régóta üres, nem lakhatásra szánt épületből.

Ezáltal teszteli a lakásügynökségi modelleket, kidolgoz és bevezet egy rendszert az energiaszegénység és a tartozások felgyülemlése megelőzésére és hatékony kezelésére, és támogatást és tanácsadást nyújt a lakóépületek energiahatékony felújításához, hogy a budapesti tulajdonosok és bérlők rezsi költségei csökkenjenek.

Mindez azért szükséges, mert Budapesten lakhatási válság alakult ki. A budapesti háztartások legalább negyedét fenyegeti az energia- vagy lakhatási szegénység, mivel az elmúlt években a bérleti díjak 30 százalékkal emelkedtek.

A kormány lakáspolitikája nem támogatja a megfizethető, biztonságos bérlemények szektorának bővítését, és a Budapesti Önkormányzatnak nincs elég forrása erre az állami elvonások, költségvetési megszorítások és az európai források visszatartása miatt, amelyek a lakbér-támogatásra terveztek.

Az így elnyert pályázati támogatás enyhíti ezt a hiányt, a forrás felét közvetlenül a Budapesti Önkormányzat használhatja fel, a támogatás többi részét a partnerek hasznosíthatják. A konzorcium tagjai részt vesznek a szakmai program részletes kidolgozásában és megvalósításában, az építészeti tervezésben, az informatikai fejlesztésekben, az értékelésben, valamint a program kommunikációjában.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: