Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A pedagógus státusztörvény hosszútávú hatásai még súlyosabbak lehetnek, mint a most előtérbe kerülő problémák.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, országgyűlési képviselő a péntek éjszakai parlamenti vitán, mely a státusztörvényről szólt elmondta, a kormánynak mihamarabb vissza kellene vonni azt, hiszen a jövő nemzedékének a versenyképessége is veszélybe kerülhet a bevezetésével.

A Kossuth téri tüntetést és az ott elhangzott felszólalásokat, illetve a parlamenti ellenzéki érveket követően nem maradhat más hátra, mint learatni a babérokat – kezdte péntek éjjeli felszólalását Molnár Zsolt.

Az MSZP pártigazgatója szerint ugyanis az államtitkár nemsokára bizonyára feláll és bejelenti a státusztörvény visszavonását, mivel megannyi logikus érvvel szembesült az ellenzék és a civilek részéről is.

Az államtitkár akkor járna el a legtisztességesebben, ha visszavonná a státusztörvény javaslatát. Ha nem így tesz, akkor az a nemzeti összetartozás ellen is komoly támadásnak minősül.

Molnár Zsolt elmondta, a jövő nemzedékét és a tudást nem szabad „koporsóba tenni”. A kormánynak ideje lenne átgondolni a tetteit, hiszen a tömeg jelenleg még csak a státusztörvény visszavonását követelte a Kossuth téren, azonban lassan a kormány lemondását fogja.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a státusztörvény a NER-terméke, melynek szövege érdekes módon egyeztetésről egyeztetésre folyamatosan változik.

A kormány brutális támadást intézett a törvénytervezettel az autonómia, a szabadság ellen és a tanszabadság ellen is. A rendkívüli felmentés intézményével, az iskolapszichológiai rendszer felszámolásával, a nevelőtestületek autonómiájának csorbításával mind az emberek bizalmát gyengíti a kormány a törvénnyel kapcsolatban.

Az MSZP pártigazgatója elmondta, a státusztörvény következményei túlmutatnak a jelenlegi kérdéseken, hiszen a jövő nemzedéke, a tudás kérdése ezek felett áll.

A kormány a béremelés belebegtetésével elterelte a figyelmet a törvényjavaslat valódi tartalmáról. A béremelések ugyanis feltételekhez vannak kötve, például az uniós pénzekhez. Ez azonban érthetetlen, hiszen az oktatás a nemzeti hatáskörbe tartozik, a pedagógusok bérrendezését a központi költségvetésből kellene megoldani.

Molnár Zsolt kiemelte, a vita valójában egy politikai adok-kapokról szól, egy hangulatkeltés a kormány részéről. Azonban a státusztörvény nem a pedagógus életpályáról és a bérrendezésről szól, hanem a nemzet jövőbeni versenyképességéről. Ezen a téren pedig nem szabad elvenni a lehetőségeket a jövő nemzedékeitől, emelte ki az MSZP országgyűlési képviselője. Az MSZP ezért kéri azt, hogy vonja vissza a kormány a státusztörvény tervezetét és fontolják meg a javaslatot.

Az egyeztetésbe pedig valójában be kell vonni a civil szervezeteteket, ellenzéki pártokat és minden érintettet, így lehetne elérni, hogy tényleges javulás érkezhessen az oktatásba, valamint, hogy valós béremelést kapjanak a pedagógusok, függetlenül mindentől. A kormánynak pedig nem szabadna abba a tévhitbe ringatni számtalan pedagógust, hogy a státusztörvény következtében azonnali, jelentős béremelést fognak kapni.

Molnár Zsolt szerint a jövő generációjának olyan oktatásra, tudásra van szüksége, melynek megszerzése jó pedagógusok nélkül nem megvalósítható. A státusztörvény pedig pont azt éri el, hogy egyre kevesebben akarnak majd tanárnak állni, ez pedig a következő generációk komoly problémáival fog egyet jelenteni, hiszen nem lesz minőségi oktatás.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: