Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A szélsőjobboldali Finn Párt beleegyezett abba, hogy koalíciós kormányt alakítson a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párttal és két parlamentbe jutott erővel.

A szélsőjobboldali párt, amely a tavaly áprilisi választásokon második helyet szerezte meg, a bevándorláscsökkentést nevezte meg az egyik sarkalatos pontnak tárgyalások során.

Az megállapodás miatt a jelenleg kormányzó Sanna Marin és a szociáldemokraták kikerültek a kormányból.

A Nemzeti Koalíciós Párt nyerte az választásokat 48 mandátummal de  őket követte szorosan a Finn Párt 46 mandátummal, míg Marin Szociáldemokrata Pártja a harmadik helyet szerezte meg 43 mandátummal.

A rivalizáló ideológiájú pártok nagy koalíciói gyakoriak Finnországban, és a Nemzeti Koalíciós Párt megpróbálhatta volna kormányt alakítani a Szociáldemokrata Párttal ehelyett mégis a szélsőjobbot választották.

Azonban gazdaságpolitikai nézetkülönbségeik miatt – a jobboldali párt költségvetési megszorításokat követelt, amelybe azonban a szociáldemokraták nem mentek bele – inkább a szélsőjobb mellett döntöttek.

Az új kormány a parlament 200 helyéből 108-at foglal el.

“Boldog vagyok a jó program és a tárgyalások eredménye miatt” – mondta a Nemzeti Koalíciós Párt vezetője, Petteri Orpo, helsinkii sajtótájékoztatóján a három másik pártvezetővel.

“Voltak nézeteltéréseink és biztos vagyok benne, hogy még mindig vannak nézeteltéréseink, de ami összeköt bennünket, az az, hogy rendbe akarjuk hozni Finnországot” – tette hozzá Orpo.

A Finn Párt szeretné, ha Finnország kilépne az EU-ból és szeretné elhalasztani az ország 2035-ös szénsemlegességi célját.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Kocsis Máté ledobta az atomot: Ravasz tervet eszeltek ki közvetlen a választások előtt

Az őszi parlamenti ülésszakban a kormány ismét egy az ország függetlenségét állítólag megóvó törvénycsomagot terjeszt elő - tudatta a hallgatókat Kocsis Máté, a Fidesz...

A DK szerint katasztrófa lesz: Hatalmas baj vár a nyugdíjasokra

Az Eurostat legutóbbi elemzése szerint tavaly már 170 ezer nyugdíjasnak nem maradt pénze a rezsi kifizetése után. Ez a szám az Orbán-kormány tavalyi rezsiemelése és...

Orbitális hibát követtek el Orbánék: Borulhat a Fidesz teljes terve

Az Alaptörvénybe és korábbi alkotmánybírósági döntésekbe ütközik a kormány rendeleti szabályozása a jogsértő akkumulátorgyáraknak biztosított büntetlenségről, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK az Alkotmánybírósághoz fordul...