Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A kutatások azt is kimutatták, hogy a nőknek választaniuk kell a menstruációs termékek és az élelmiszer között

A menstruációs szegénység súlyosan veszélyezteti a nők egészségét, mivel a pénzügyi nehézségek miatt kénytelenek hosszabb ideig bent hagyni a tamponokat, mint azt ajánlották – írja a brit Indipendent.

Az ActionAid nevű civil szervezet által végzett új kutatás szerint azoknak a nőknek a körülbelül 40 százaléka, akiknek nehéz volt megfizetni a menstruációs termékeket az elmúlt évben, hosszabb ideig hagyták a tamponokat vagy betéteket a helyükön.

A kutatók, akik 2060 felnőttet kérdeztek meg, azt találták, hogy a menstruációs termékek megvásárlásával küzdők mintegy 8 százaléka újrahasznosította az egyszer használatos betéteket. A tamponok ajánlottnál hosszabb ideig történő bent hagyása növeli a toxikus sokk szindróma nevű ritka állapot kialakulásának kockázatát a menstruációval rendelkező nők és egyéb személyek körében.

Bár a szindróma világszerte nagyon kevés halálesetet okoz évente, súlyos, krónikus és visszafordíthatatlan egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a végtag amputációt is. A kutatók azt találták, hogy azoknak a személyeknek a száma, akiknek nehéz volt megfizetniük a menstruációs termékeket maguknak vagy egy hozzátartozójuknak az Egyesült Királyságban az elmúlt évben, majdnem megduplázódott – ebben az időszakban 12 százalékról 21 százalékra emelkedett.

A tanulmány azt találta, hogy a nőket arra kényszerítik, hogy választaniuk kell a menstruációs termékek és az élelmiszer között, a menstruációs termékeket nem tudók 60 százaléka az elmúlt évben ételt, majdnem a fele pedig gázt vagy elektromosságot kellett, hogy előnyben részesítsen.

Tasha Burgess, az ActionAid UK munkatársa azt mondta:

“A menstruációs termékekhez való hozzáférés, a biztonságos, higiénikus helyek, ahol azokat használni lehet, és a jog a menstruáció szégyen vagy stigma nélküli kezelésére, alapvető szükséglet minden menstruáló személy számára.

Ez nem a valóság a világ milliói női és lányai számára. “Legújabb felmérésünk aggasztó trendet mutat. Ahogy a globális megélhetési válság súlyosbodik, a menstruációs szegénység továbbra is érinti a nőket, ami veszélyes menstruációs menedzsment módszerekhez vezet.”

A kutatók azt találták, hogy az Egyesült Királyságban a nők, lányok és menstruáló egyéb személyek körülbelül 40 százaléka kerülte az edzést vagy sportot, vagy teljesen elhagyta azt menstruáció miatt, míg 14 százalékuk ugyanezen okból kerülte el vagy hagyta ki a munkát az irodában.

A menstruáció miatt tevékenységek elhagyását választók majdnem egyharmada tette ezt, mert nem érezte kényelmesnek magát az abban viselendő egyenruhában vagy ruházatban, míg 7 százalékuk tette ezt, mert nem engedhették meg maguknak a preferált menstruációs termék használatát.

A fiatalok 22 százaléka azt mondta, hogy zavarban vannak menstruációjuk alatt, ami jelentős emelkedés az előző évi 8 százalékhoz képest.

Burgess asszony hozzátette: “Akár a gúnyolódástól való félelem, akár a menstruációs termékek megvásárlásához szükséges pénz hiánya miatt, az iskolából való hiányzás káros hatással lehet a lányok oktatására.”

via: Indipendent


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: