Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Közel 18 óra után lezárták a státusztörvényről zajló vitát, ami még péntek délután 4-kor kezdődött.

A parlamenti képviselők péntek délután fél 4-től szombat reggel fél 10-ig tartó vitát folytattak a “bosszútörvény” néven ismert státusztörvényről.

Az Orbán-kormányt az oktatási vitában Takács Péter egészségügyi államtitkár képviselte, aki szerint az ellenzék részéről nem hangzott el jelentős új érv. A vita során több tüntetést is tartottak az Országház előtt, melynek résztvevői a vitát követően is a helyszínen maradtak.

A Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence kijelentette, hogy a kormány a jelenlegi tervezet elfogadása helyett jobban tenné, ha nem módosítaná az oktatási rendszert. Gréczy Zsolt a DK részéről elmondta, hogy az oktatást nem lehet diktátumokkal irányítani, míg a Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea egy történelemtanár esetét hozta fel példaként.

Orosz Anna a Momentum részéről arra hívta fel a figyelmet, hogy a státusztörvény alkalmazása a maradék jó pedagógusokat is elűzheti a rendszerből.

A kormánypárti Hollik István az ellenzéknek a vitában való részvételét hangulatkeltéssel vádolta meg, és az MSZP-s Hiller István felszólalását emelte ki pozitívan.

Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár szerint a tanítás kezdetét nem szabályozza semmi, és a teljesítménybérezés segíthet az iskoláknak a munkaerő biztosításában. A szocialista Kunhalmi Ágnes éjfél után arról beszélt, hogy a státusztörvény szelektív iskolarendszert eredményez.

Rétvári Bence, belügyi államtitkár szerint a tervezet a pályakezdő pedagógusoknak kedvezhet leginkább, és a PDSZ támogatottsága hasonló szinten van az MSZP-ével.

Szabó Tímea válaszában reggel fél 7-kor azzal érvelt, hogy az egészségügyre több, a stadionokra pedig kevesebb kiadást javasoló álláspontja nem osztályharcot jelent.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: