Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az InfoStart vette észre, hogy – német sajtóinformációk alapján – az Európai Bizottság bevezetné a Németországban is erősen vitatott szabályozást egész Európában.

A zöld párti alkancellár, Robert Habeck javaslatot tett az új gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalmára 2024-től kezdve.

A javaslattervezet értelmében, csak olyan fűtőberendezést lehet üzembe állítani a jövőben, amelynek minimum 65 százalékban megújuló energiából származik a hőkibocsátása, miközben a gázon és olajon alapuló új fűtési rendszerek telepítése 2024-től nem engedélyezett.

A Bild-re hivatkozva, az InfoStart arról számol be, hogy a vitatott német szabályozáshoz hasonló, de még szigorúbb változat van készülőben az Európai Bizottságban, melynek végrehajtása 2029-től kezdődne.

A szabályozás, mely az EU 2005-ben elfogadott környezetbarát tervezési irányelveit követi, szigorú intézkedések halmaza lenne.

A portál szerint ez a 29 termékcsoportot, beleértve a fűtőberendezéseket, például a hőszivattyúkat, érintené. Ennek megfelelően, ha a terveket jelenlegi formájukban hajtanák végre,

2029-től egyetlen fosszilis tüzelőanyaggal, mint például gázzal vagy olajjal működő kazán sem jöhetne forgalomba.

Az InfoStart kiegészíti, hogy mivel ez nem törvény, nincs szükség sem a tagállamok, sem az Európai Parlament jóváhagyására, bár az Európai Bizottság a termékekkel kapcsolatos előírásokról konzultál a tagállamok illetékes szerveivel.

Bár a tervezett szabályozás célja a környezetvédelem és a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése, a hirtelen és drasztikus változások komoly aggodalmakat vetnek fel.

Az ilyen drasztikus átalakítás jelentős költségeket jelent a tagállamok számára, valamint a lakossági fogyasztók számára is, akiknek előfordulhat, hogy az átállás anyagi terhei miatt nem tudnak megfelelni a szabályoknak.

Emellett a szigorítás potenciálisan alááshatja a fosszilis tüzelőanyagok piacát és munkahelyeket veszélyeztethet. A tervezett intézkedés ugyanakkor jelentős lépés a megújuló energiaforrások felé, ami elősegítheti a klímaváltozás elleni harcot.

Az intézkedés hatásait alaposan mérlegelni kell, különös tekintettel a szociális és gazdasági következményekre.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: