Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője a parlament hétfői ülésnapján kérdést intézett Koncz Zsófia miniszterhelyettesnek:

„Miért adóztatják az ivóvíz-hálózatot a felújítás támogatása helyett?” címmel.

„Egyre nagyobb a baj a hazai vízvezeték-hálózatok környékén! Hiszen szakértők, tanulmányok számolnak be arról, hogy bizony a hazai ivóvízellátó rendszerek többsége tulajdonképpen kockázatos.

De a kormány is beismeri, hiszen a hazai vízhálózat-rendszer 45 százaléka még a kormány szerint is túl van a hasznos élettartamon” – kezdte parlamenti felszólalását Szabó Sándor.

A hálózat elöregedett, a csőrendszereket a következő 20 évben ki kell cserélni. Ezek élettartamát ugyanis legfeljebb 40-50 évre tervezték, ami kezd lejárni.

Ezt pedig már a kormányzathoz közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. is kimutatta egy 2018-as tanulmányában, a helyzet pedig csak romlott azóta.

„Hazai civil szervezetek szerint egyébként akár a húsz százaléka is elfolyhat a földbe a víznek, ami megengedhetetlen, hiszen a napokban, amikor ekkora hőhullám sújtja Magyarországot és a világot, akkor bizony felbecsülhetetlen kincsnek számít a víz

” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője.

A szakemberek egybehangzó véleménye alapján a probléma 2012 környékén kezdődött, amikor a kormány elkezdte elhanyagolni a vízvezetékrendszer karbantartását, majd ezt követően még meg is adóztatták a közműveket. 2020-ban ezt az adót még drasztikusan meg is emelték.

Szabó Sándor felszólalása végén az alábbi kérdéseket tette fel Koncz Zsófia miniszterhelyettesnek:

  • Mikor indítanak végre egy átfogó és ütemezett országos csőcsere programot a hazai ivóvízellátás biztonsága érdekében?
  • Miért adóztatják meg az ivóvízszolgáltatást?
  • De ha már ezt megteszik, akkor miért nem a vízvezetékek felújítására költik ezt a pénzt?
  • Miért nem csökkentik a vízszolgáltatást terhelő 27 százalékos áfát?

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Kocsis Máté ledobta az atomot: Ravasz tervet eszeltek ki közvetlen a választások előtt

Az őszi parlamenti ülésszakban a kormány ismét egy az ország függetlenségét állítólag megóvó törvénycsomagot terjeszt elő - tudatta a hallgatókat Kocsis Máté, a Fidesz...

A DK szerint katasztrófa lesz: Hatalmas baj vár a nyugdíjasokra

Az Eurostat legutóbbi elemzése szerint tavaly már 170 ezer nyugdíjasnak nem maradt pénze a rezsi kifizetése után. Ez a szám az Orbán-kormány tavalyi rezsiemelése és...

Orbitális hibát követtek el Orbánék: Borulhat a Fidesz teljes terve

Az Alaptörvénybe és korábbi alkotmánybírósági döntésekbe ütközik a kormány rendeleti szabályozása a jogsértő akkumulátorgyáraknak biztosított büntetlenségről, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK az Alkotmánybírósághoz fordul...