Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lassan lehetne olyan rovatot indítani, hogy „Napi sarc”, mert minden napra jön egy kormányzati megszorítás.

A benzin, a gyógyszerek, a banki megtakarítások megsarcolása, és a többi megszorítás, mind egy „Orbán-csomagba” illeszkedik – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV Start című műsorában, csütörtök reggel.

A jövedéki adók növelése nem fogja letörni az inflációt, hiába rendelt Orbán Viktor az év végére egyszámjegyű inflációt. A banki megtakarításokra kivetett szocho-t hiába nevezik adónak, az egy járulék, amiért normális civilizációkban járadékot kell fizetni.

Itt ez elmarad. A kormány intézkedései nem segítik a magyar embereket, inkább nehezítenek, az amúgy is nehéz anyagi helyzeten, növelik viszont Mészáros Lőrinc bevételeit.

A kormány minden nap sarcolja az embereket. A támogatott gyógyszerek esetében például bevezették, hogy a 10.000 forint alatt lévő gyógyszerekre 20 százalékos, az efölött lévő gyógyszerekre pedig 40 százalékos adót kell fizetni.

Ők azt állítják, hogy ezt majd a gyógyszergyárak és a forgalmazók átvállalják, de senkinek ne legyenek kétségei, ezt végső soron a betegeknek kell majd megfizetnie – hívja fel rá a figyelmet Korózs Lajos.

Orbánék minden áldott nap bevezetnek valamilyen megszorítást, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozza a társadalom egyharmadát. Irtózatos ütemben gyorsul az elszegényedés Magyarországon.

A nyugdíjasok esetében a januári 15 százalékos nyugdíjemelés már rég elolvadt, viszont az infláció az egekben. Minden egyes főcsoportban (köztük energiaárakban, élelmiszerekben), a top 5-ben van Magyarország, uniós szinten. 15 európai országban radikálisan csökken az infláció, de Magyarországon sajnos továbbra sem csökken.

„Mindez az elhibázott kormányzati gazdaságpolitika eredménye. A kormánynak nem volt koherens válságkezelési programja, ide-oda kapkodtak, mindenbe egy kicsit belenyúltak, és várták a csodát, de az nem jött meg. Orbánék nem a családoknak adták a pénzt, nem oda adták, ahol arra szükség lett volna, hanem az oligarchák pénztárcáját hizlalták.”

Válságok mindig jöhetnek, de koherens gazdaság- és társadalompolitikával át lehet őket vészelni. Egy összetartó, egyenlőségre törő társadalom mindig ellenállóbb a válságokkal szemben, ezt a klasszikusnak mondható társadalomfilozófiát Orbánék felmondták, azzal, hogy kizárólag az oligarchák zsebét tömik. „Ez az ország 9 és fél millió tisztességesen élő ember országa, nem néhány milliárdosé. Éppen ezért én azt mondom, hogy az embereket, a családokat kellett volna segíteni.”

AZ MSZP szerint emelni kellett volna a béreket, meg kellett volna állapodni a szakszervezetekkel, nem ellehetetleníteni őket, tárgyalni kellett volna a nyugdíjas szervezetekkel. A kormány jelenlegi gazdaságpolitikája mellett csak a csoda segítségével csökkenhet év végére egyszámjegyűre az infláció – véli Korózs Lajos.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: