Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A 2024-es esztendőre szóló adócsomagot benyújtotta a kormány – értesült a HVG.

Ezt az új intézkedést sokan kormányzati megszorítócsomagként értékelhetik, mivel számos területen érinti a polgárok pénztárcáját, és ezen belül kiemelten az üzemanyagokat és egyéb energiahordozókat.

A megszorítócsomag legfontosabb eleme, hogy az üzemanyagok jövedéki adója emelkedik, illetve több más energiahordozó adóját úgy alakítják át, hogy az korábban különadónak minősült, mostantól viszont ez lesz a normális szint.

Az új adópolitikát a kormány azzal indokolja, hogy meg szeretné előzni az EU-s kötelezettségszegési eljárást, amit a jelenleginél alacsonyabb jövedéki adószintek meghatározása okozhatna.

A változások különösen érezhetőek lesznek a benzin jövedéki adójának tekintetében. Ha a kőolaj világpiaci ára hordónként meghaladja az 50 dollárt, a literenkénti adó 120 forintról 152,55 forintra nő, ha viszont az ár a 50 dolláros határ alatt marad, a jövedéki adó 125 forintról 157,55 forintra ugrik.

A petróleum adója hasonló mértékben emelkedik: hordónkénti 50 dolláros világpiaci olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra, 50 dolláros olaj alatt pedig 129,2 forintról 157,55 forintra.

A gázolaj adóterhe is megnövekszik ebben a kormányzati megszorítócsomagban: a 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35 forintról 142,9 forintra emelkedik literenként, míg 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.

További energiahordozók jövedéki adója már a korábbi, tavalyi kormányrendeletben magasabbra lett állítva, mégpedig az extraprofitadó név alatt.

Most, ebben az új kormányzati megszorítócsomagban az akkori adókulcs megmarad, csak a neve változik: jövőre már nem extrának hívják, hanem ez lesz a normál adószint. Ez a lépés jelentős mértékben hozzájárul a polgárok anyagi terheinek növeléséhez, és azt sugallja, hogy a jövőbeni adópolitika is folyamatosan szigorúbb lesz.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: