Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, egy friss sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat a mai napon jogi lépéseket tesz a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos, jogellenesnek tartott események miatt, és keresetet nyújt be a közigazgatási bíróságon.

A 444 hírportál értesülése szerint a fővárosi önkormányzat sürgősségi jogi védelmet is kér a bíróságtól a felmerült ügyben.

Ez alapján, ha a bíróság befogadja a beadott keresetet, a per lezárásáig az állam nem vonhatja el a vitás összeget, amely jelen esetben 25 milliárd forintot tesz ki.

A főpolgármester, Karácsony Gergely szerint a szolidaritási hozzájárulás, amelyet a kormány tervei szerint Budapesttől el kívánnának vonni, az elmúlt néhány évben 5 milliárdról 58 milliárd forintra nőtt, ami az alkotmányellenesség határát súrolja.

Karácsony ugyanis rámutatott, hogy az Alaptörvény értelmében az önkormányzatoknak joguk van állami normatívához, amit az állam nem vonhat el tőlük.

Az önkormányzatoknak kifizetett 58 milliárd forintos szolidaritási adó azonban 25 milliárd forinttal meghaladja azt az összeget, amelyet a Fővárosi Önkormányzat különböző feladatokra kapott állami normatívaként.

Karácsony Gergely értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy a kormány már az önkormányzatok pénzügyi forrásait is megpróbálja manipulálni.

A főpolgármester szerint, ha a fővárosi önkormányzat sikeres lesz a perben, akkor az önkormányzati finanszírozási rendszer alapjai is megrendülhetnek, és a rendszer “kártyavárként” omolhat össze.

Karácsony Gergely hozzátette, hogy ez a per is tesztelni fogja a magyar jogállamiság jelenlegi állapotát.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Néma csendbe dermedt mindenki: Szabó Tímea úgy leiskolázta a Fideszes megmondókat, hogy tanítani kellene

Felröppent a hír, hogy Orbán Viktor esetleg pszichológushoz jár - kezdte bejegyzését a Párbeszéd politikusa. Ez akár igaz, akár nem, szerintem az, hogy egy miniszterelnök...

Döbbenetes eredményt hoztak a legfrissebb kutatások: Így áll az ellenzék Budapesten

Nagy meglepetéseket tartogatott a Republikon Intézet legfrissebb kutatása, melyből kiderül a Fidesz az esélytelenek nyugalmával indulhat egy főpolgármester-választáson. Azonban van még fejlemény bőven. Karácsony Gergely...

Kunhalmi szerint van egy módszer: Akár ugyanannyi mandátumot is szerezhet az ellenzék mint a...

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy péntek délelőtti háttérbeszélgetés során kifejtette, hogy a 2024-es EP- és önkormányzati választások kapcsán csak a Fidesz számára előnyös,...