Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Ne hívjuk ezt költségvetésnek, ez egy kamu tákolmány. Papírra vannak nyomtatva szavak és számok, de jelentősége nincsen, mert számtalanszor módosíthatják rendeleti úton”

– mondta Vajda Zoltán, a Parlament Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke az ATV Start című műsorában az idő előtt benyújtott 2024-es költségvetéssel kapcsolatosan.

Bődületes butaság nyáron beterjeszteni a jövő évi költségvetést, hiszen minden európai kultúrállam valamikor decemberben tárgyalja ezt.

„Ha kisebb az időtávja, a hatálybalépésnek és döntéseknek, akkor a tévedések kockázata is kisebb. Ha olyan nagy ötlet lenne nyáron elfogadni, akkor a németek – vagy valamelyik nagy európai ország – hogyhogy nem csinálják ezt?”

– tette fel a kérdést Vajda Zoltán.

Ráadásul a háromtagú Költségvetési Tanács egyik tagját sem lehet „Fidesz-ellenességgel” vádolni, és még ők is éles kritikát fogalmaztak meg a költségvetés tervezetével kapcsolatosan.

A tervezés folyamatát valamikor ősszel kellene megkezdeni, hiszen nemcsak az idei, de még a tavalyi évről sem rendelkezünk pontos számokkal. Ez a költségvetés egy kamu tákolmány.

„Normális országokban olyan nincsen, hogy éjszakai közlönyök jelennek meg, az pedig biztos nincsen, hogy rendeleti úton hoznak adótörvényeket” – érvelt Vajda Zoltán.

A kormányzat minden lehetséges módon próbálja az adókat emelni és a kiadásokat csökkenteni. Az „éjszakai rendeletek” alapján bevezetendő, a kamatok után fizetendő szochon felül, még a kiskereskedelmi különadót is megemeli a kormány.

„A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne érkezzenek meg az uniós források” – mondta a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke.

Hiszen a kormány ígéretet tett arra, hogy kivezeti az extraprofit adót, ennek ellenére nem megszünteti, hanem megemeli, valamint a nyáron terjeszti be a költségvetést – amely esetében már az unió korábban is az aggályait fejezte ki.

A tavalyi évben több mint százszor módosították a költségvetést, továbbá idő előtt nyújtották be azért, hogy aztán év közben rendeleti úton, átláthatatlanul és szabadon módosíthassák.

Vajda Zoltán üdvözli, hogy a kormány növeli a hadi kiadásokra szánt forrásokat. A védelmi kiadásokat növelni kell, hiszen olyan részén élünk a világnak, ahol az egyik szomszédunknál véres háború van, délen pedig zavaros a helyzet.

De a költségvetésben nagyon sok olyan pont van még ahol a kiadásokat növelni kellene, lehetne költeni például az egészségügyre, a járóbeteg-szakellátásra.

Vajda Zoltán szerint a kormány mindent annak rendel alá, hogy ne érkezzenek meg az uniós források, hiszen a fideszesek már egy évtizede úgy működnek, hogy mindig külső, vagy belső ellenségeket keresnek.

„Sajnos ez a kormány a minél rosszabb, annál jobb mentalitást folytatja” – összegzett Vajda Zoltán.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: