Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, szerint Európa most stabilabb, mint a 2008-2009-es válság után, és ezt a kedvező fejlődési ívet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Orbán Viktor korábban év elején beszélt arról, hogy a jelenlegi európai politikai rendszer még a jelen évtizeden belül össze fog omlani.

Az összeomlás után Orbán szerint a “visszatérés a hagyományokhoz” következik, ahol a konzervatív Európának egy vezetőre lesz szüksége. Ezzel szemben Matolcsy véleménye, hogy az EU gazdasági szempontból erősebb, mint valaha.

“Megkerülhetetlen lesz az euró bevezetése” – nyilatkozta Matolcsy a Kossuth Rádióban. Az MNB határozott álláspontja, hogy amikor elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének kb. 90%-át, akkor készen állunk.

Matolcsy úgy véli, hogy ez lenne a felelőtlenség, és példaként említi Szlovákiát és Görögországot, akik szerinte nem voltak felkészültek. Szerinte veszélyes felkészületlenül csatlakozni a gazdagok klubjához.

Matolcsy továbbra is úgy látja, hogy Európa most stabilabb, mint a 2008-2009-es válság után, de ez nem jelenti azt, hogy sietnünk kell az eurózónába való belépéssel, viszont törekednünk kell arra, hogy részt vegyünk minden uniós gazdasági és pénzügyi programban. Szerinte a 2020-as években az Európai Unió sikeres lesz, bár jelenleg kevés jel mutat erre.

Matolcsy újra kihangsúlyozta, hogy az elmúlt három év Magyarországon a költségvetési fegyelem elvesztéséről szólt, és vissza kell állítani az egyensúlyt.

Matolcsy szerint az egyensúly helyreállítása úgy történjen, hogy közben ne kerüljünk be egy mély és hosszú recesszióba.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: