Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Fektessenek a tudásba, az összeszerelés felől tereljék a kutatás és fejlesztés felé a magyar gazdaságot, számolják fel a piacot agyonnyomó korrupciót, és válogassák meg, kivel kötnek stratégiai megállapodást. Kössenek stratégiai szerződést a magyar munkavállalókkal, a magyar szakszervezetekkel!”

– mondta Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke kedd esti vezérszónoki felszólalásában a magyar munkavállalók bérrendezéséről tartott parlamenti vitanapon.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy több millió magyar munkavállaló helyzetéről kellene vitázni. Nonszensz, hogy külön vitanapot kell kezdeményezni az egyik legfontosabb kérdésről.

„És még ilyenkor is attól kell tartani, hogy nem kapunk mást, mint a kormány hátrahagyott magnókazettájáról a 2010 óta játszott slágert, hogy azért nem tudnak mit tenni, mert 13 évvel ezelőtt milyen rossz kormányzás folyt”

– mondta Komjáthi Imre, majd hozzátette, hogy akkoriban ő gyárban dolgozott és ipari szakszervezetben küzdött a mindenkori kormány ellen!

Többek között a vegyipari szakszervezettel az akkor még SZDSZ-es Kóka János gazdasági miniszter ellen is tüntettek, akit a 2010-es kormányváltást követően a Fidesz a keblére ölelt és bevette a bizniszbe.

„Vita. Ennyit szeretnénk. Elmondani, ami szerintünk nem jó, javaslatot tenni a megoldásra, és meghallgatni az érveiket. Kölcsönös figyelemmel. Hátha meggyőzi egyik a másikat!” – érvelt az MSZP társelnöke.

„Mi is pontosan tudjuk, hogy a kormány többfélét gondol. A kordonok mögül is hallani a Karmelitából a tányérok csörömpölését.” Pontosan tudjuk, miért nem készül mosolygós szelfi, amin Lázár János, Nagy Márton és mondjuk Matolcsy György megölelik egymást.

De így van ez az ellenzéki oldalon is. A szocialista pártnak alapvető kérdésekben van vitája az ellenzék két liberális pártjával, a két zöld pártjával és a jobboldali pártokkal-mozgalmakkal.

„Nem ugyanazt gondoljuk a jelenlegi helyzetről sem. Ezért vagyunk itt, hogy vitázzunk” – mondta az MSZP társelnöke.

„Aki szerint ma nincs miről beszélni, az nem nézi a boltban az árcédulát. Az meg sem nézi a banki SMS-ben az egyenlegét. Az ma a kivételezett kaszt tagja, és nem gondol az emberek megélhetésével, anyagi biztonságával” – utalt beszédében a kormánypárti elitre Komjáthi Imre.

A Fidesz-kormány 2010 után egy torz gazdaságpolitikát valósított meg, ami dupla kiszolgáltatottságra épült. Magyarország csak akkor működik, ha egyrészt hiánytalanul megérkeznek az uniós források, másrészt pedig folyamatos az olcsó magyar munkaerőre, elégtelen munkavédelemre és nagylelkű adókedvezményekre apelláló külföldi tőke beáramlása.

Ezzel a módszerrel a fideszesek uralták a pillanatot, de megették a holnapot.

A Fidesz a politikai és gazdasági hatalmának fenntartása érdekében olyan messzire távolodott az Európai Unió alapvető értékeitől, ahová már nem viszik ki az uniós pénzt.

„Helyette bedobnak egy értesítést, hogy be kéne fáradni Brüsszelbe, a megfelelő papírokkal.

Igen, önök addig rugdalták ki sorban a jogállami pilléreket, addig hizlalták uniós pénzből a kormánypárti oligarchákat, amit már nem tudott szó nélkül hagyni az Európai Unió sem. Pedig az önök korábbi európai konzervatív barátai nagyon sokáig igyekeztek félrenézni! Ezt mi, MSZP-sek éveken át fel is róttuk nekik” – érvelt Komjáthi Imre.

A kormány a magyar emberek százmilliárdjait költötték EU-ellenes propagandára, most meg se pénz, se posztó. „Biztos jó ötlet volt a forrásaink elleni szabadságharc? Mondják csak, pont így akarták megállítani Brüsszelt? Utalás előtt?”

A magyar gazdaságszerkezet pedig kizárólag szélcsendes időben, folyamatosan érkező külföldi tőkével és háborítatlan forinttal tudott egyben maradni.

„Önök védtelenül hagyták a magyar dolgozót egy olyan viharban, amit a klímaváltozás kihívásai, majd egy világjárvány, majd egy háború és az erre épülő energiaválság és abból fakadó egyéb válságok folyamatosan tápláltak” – emlékeztetett az MSZP társelnöke.

A magyar dolgozók bérét befolyásolni képes kormányzati döntések hol késve, hol kapkodva születnek, de akárhogy is: érdemben nem segítenek.

A magyar emberek egyre rosszabbul élnek. Amikor az orosz gáz, az orosz olaj függésében, orosz atomerőmű-bővítésre várva, kínai akkumulátorgyárhoz kötve akar utcai harcost játszani a miniszterelnök, ez még komikus is lehetne, ha nem magyarok milliónak mindennapi biztonságát kockáztatná.

A Magyar Szocialista Pártnak azonban megvannak a javaslatai, amelyek megoldást kínálhatnának a jelenlegi helyzetre.

Először is, mivel a kormány miatt buktuk el az uniós pénzeket, ezért nekik kell a lehető leghamarabb és a lehető legpontosabban végrehajtani azt, amiben megállapodtak az Európai Unióval.

„Csinálják meg, amit kell, jöjjenek végre a pénzek, ezeket pedig ne vigyék haza végre, hanem legyen belőle fizetés a magyar embernek.”

Az MSZP fő törekvése, hogy minden dolgozó ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzen: nincs állás munkaszerződés nélkül, nincs állás tisztességes fizetés nélkül. Kezdeményezzük a szakszervezetek és a munkaadók szervezetei közötti ágazati szintű bér- és termelékenységi megállapodások megkötését.

Nyugdíjkatasztrófa felé robogunk, rövidtávon a nyugdíjasok létbiztonsága kerül veszélybe a juttatásaik elértéktelenedése miatt, ezért egy azonnali 5%-os nyugdíjemelésre van szükség. Ma 256 ezer olyan nyugdíjas van Magyarországon, akinek még a 100 ezer forintot sem éri el a nyugdíja.

„Végül pedig, szándékosan a mondandóm végére időzítve, hogy biztosan megmaradjon, szeretném ismertetni azokat a javaslatainkat, amelyek a tűzoltás miatt szükségesek” – mondta Komjáthi Imre.

Az MSZP javaslatai:

Ne sarcolják meg az alapvető élelmiszereket!Ne legyen áfa rajtuk.

Miniszterelnök úrral ellentétben szerintem nem alapvető élelmiszer a pálinka, viszont a krumplinak nem csak választások idején kellene olcsónak lenni. Vitassuk meg végre azt, hogy miért van szükség a rekordméretű, 27%-os áfakulcsra, és mekkora lehetne az a mérték, amivel a vásárlók, a kereskedők és szolgáltatók, és az államkassza is elégedett lehetne!

Ne sarcolják meg a legalacsonyabb fizetéseket sem!

A minimálbér után adót fizettetni, ugyanolyan kulccsal, mint a sokmilliós cégvezetői bérek után, ez „békeidőben” is elfogadhatatlan, de a megélhetési válság közepén életveszélyes.

És tényleg nem vethető fel az, hogy a több millió forintos fizetések magasabb kulccsal adózzanak?

Vezessünk be mentőcsomagot a háztartások számára!

A legrászorultabb 300.000 családnak adjunk havi 20.000 forintot, bankkártyán, amit alapvető élelmiszerek vásárlására fordíthatnak.

A szocialista párt legfontosabb célkitűzései többek között: „Adómentes bért a legszegényebbeknek, olcsó alapvető élelmiszereket a boltokban! Biztonságos és jól fizető munkahelyeket, kiszámítható öregkort! Ismét megbecsülést a magyaroknak az EU-ban.

Azonnali segítséget a családoknak, nagyobb felelősséget a milliós fizetésű, tehetős rétegen! Esetleg olcsóbb balatoni belépőket is a hétköznapi családoknak, ha már jachtot vettünk a leggazdagabbaknak!” – összegezte vezérszónoki felszólalását az MSZP társelnöke.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: