Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ács Rezső, Szekszárd Fidesz által támogatott polgármestere, leváltásának hírével került a középpontba, miután a város képviselő-testülete összeférhetetlenséget állapított meg a tevékenységével kapcsolatban.

A szavazás során a képviselő-testület úgy határozott, hogy Ács Rezső egyidejűleg nem töltheti be polgármesteri tisztségét és az ERÖV Víziközmű Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében elfoglalt pozícióját, így a polgármesterségét megszüntették.

Ács Rezső, a város politikai vezetője, nyilvános közleményben válaszolt a leváltás hírére. Ebben a bejelentésben kifejezte, hogy minden lehetséges jogi úton meg fogja támadni a képviselő-testület döntését.

Azt írta: „Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése zárt ülésen olyan döntést hozott, mellyel a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkámat. Az ERÖV Víziközmű Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében betöltött pozícióm miatt kimondták az összeférhetetlenséget, és megszüntették polgármesteri jogviszonyomat.”

Ez az ügy először 2019-ben került a közvélemény elé, amikor az Átlátszó című tényfeltáró hírportál cikket közölt arról, hogy Ács Rezső, a polgármesteri hivatal mellett, valószínűleg 2017 óta az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács elnöki tisztségét is betölti, melyért havi 300 ezer forint juttatásban részesült. Az állás létezését az ERÖV vezetője is megerősítette.

Az összeférhetetlenség kimondása után Ács Rezsőnek 30 napja lett volna, hogy a két tisztség között válasszon, ám ezt nem tette meg. Így a város képviselő-testülete végül úgy határozott, hogy a polgármesteri tisztséget megszünteti.

Ezt Bomba Gábor ellenzéki képviselő közölte a 24.hu hírportállal. A döntés másnap, pénteken lépett hatályba.

Ács Rezső közleményében hozzátette, hogy minden évben szerepeltette az ERÖV-nél betöltött mellékállását a vagyonbevallásában, amit szerinte sosem vitatott meg senki.

„Ha a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodom ahhoz a jogomhoz, hogy én döntsem el, miképp oldom fel azt, vagyis, hogy melyik tisztségemről mondok le. Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok”

– áll a nyilatkozatában, amit később a Facebook oldalán is közzétett.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: