Hungary's Minister of External Economy and Foreign Affairs Peter Szijjarto informs speaks during a press conference about the illegal migration situation into Hungary in Budapest on June 24, 2015. Hungary said Tuesday it has indefinitely suspended the application of a key EU asylum rule in order "protect Hungarian interests", prompting Brussels to seek immediate clarification., Image: 250814010, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A beszerzés után alig 20 hónappal, feltűnően gyorsan semmisítette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét – írja a Népszava.

A lap azokra a dokumentumokra hivatkozik, amiket a külügy egy bírósági döntés következményeként volt kénytelen megküldeni a Transparency Internationalnek.

A beszerzett gépek többségét egy pillanatig sem használtuk a járvány idején, mivel egy részük eleve nem felelt meg sem az uniós, sem a hazai szabványoknak, másrészt pedig szakember sem volt elég a kezelésükhöz.

Az ügyben külön csavar, hogy a külügyi tárca a 176 milliárd forint egy részét, 9 millió dollárt (2,8 milliárd forintot) nem is GR Technologies SDN BHD-nek (a gépeket beszerző malajziai cégnek – a szerk.) utalta, hanem közvetlenül a tulajdonos-cégképviselő Datuk Vinod Sekhar magánszemély számlájára továbbította.

A szerződés alapján a másik két cég hongkongi, illetve szingapúri bankokban vezetett folyószámlaira is érkezett magyar közpénzkifizetés.

A Transparency International már 2021-ben szerette volna megismerni az ezzel kapcsolatos iratokat, többek között arra volt kíváncsi a szervezet, hogy milyen módon zajlott az a kiválasztási folyamat, amelynek a győztese végül a maláj cég lett.

A KKM pár nappal ezelőtt a – harmadfokú – kúriai ítélet jogerőre emelkedése után arról tájékoztatta a Transparency-t, hogy GR Technologies SDN BHD nevű gazdasági társaság átláthatóságával kapcsolatban keletkezett iratokat már 2021. november 15-én, vagyis a szerződés aláírását követő 20 hónap elteltével megsemmisítették.

A selejtezés egészen kapkodósra sikerült, elvégre a 20 hónap meglehetősen rövid, ha csak abba belegondolunk, hogy egy mezei villanyszámlát is 5 éven át vagyunk kötelesek megőrizni.
Az átláthatóságra vonatkozó kérdéseket a kormány pedig azzal kente el, hogy a beszerzéseket követően módosította az államháztartási törvény vonatkozó passzusát, mely így már kimondja, hogy az egészségügyi vészhelyzettel kapcsolatos beszerzések esetén a partnercég automatikusan átlátható szervezetnek minősül, még ha egy sötét kapualjból pisszeg is kifele ballonkabátban.

Azt azonban nem mondta ki a törvény, hogy az átláthatóságról keletkezett dokumentumokat azon melegében meg is lehet semmisíteni, viszont a Kúria kedvező ítélete után a KKM mégis csak a megsemmisítést igazoló egyoldalas „jegyzőkonyvet” küldte el a Transparencynek.

A Kúria ráadásul elfogadta a KKM azon igen abszurdnak tűnő érvelését is, hogy a szerződés előkészítése során egyetlen írásbeli adat, diplomácia távirat, email, szerződéstervezet, a hatalmas összegű kifizetést előzetesen jóváhagyó, úgynevezett kötelezettségvállalási irat, de még csak feljegyzés sem keletkezett, magyarán szóban egyeztettek le a maláj céggel egy 176 milliárdos beszerzést.

Mindezek ismeretében a lap szerint még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy megismerhessük, már ha egyáltalán megismerhetjük, hogy ki és milyen előzmények után döntött arról, hogy a magyar állam szerződést kössön a GR Technologies-szal, majd a szerződések alapján 176 milliárd forintnyi közpénzt költsenek el.

via: Propeller


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: