Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A januári nyugdíjemelést már megette az infláció – indokolta Korózs Lajos MSZP-s képviselő, miért kér a párt azonnali, 5 százalékos nyugdíjemelést a kormánytól.

A szocialista politikus szerint „az emberek vállát nagyon súlyos terhek nyomják”, ezért az MSZP öt pontos mentőcsomagot állított össze.

„Ennek egyik legfontosabb eleme a nyugdíjasokat érinti: azt kérjük a kormánytól, hogy jövő hónap elsejétől júniustól 5 százalékkal emeljék meg a nyugdíjakat” – hangzott el Korózs Lajos sajtótájékoztatóján.

Az MSZP politikusa két tényezővel indokolta a nyugdíjemelés szükségességét: egyrészt, mert „a januári nyugdíjemelést már megette az infláció”, illetve azért is mert a statisztikák szerint a nyugdíjak nagy része alig éri el azt az összeget, ami a szűkös megélhetéshez kell.

Az indokok között az is szerepel, hogy a nyugdíjak közötti is rendkívül nagy a szórás, de a legtöbbjük a medián nyugdíj alatt helyezkedik el.

„Borzasztó nagyok a területi különbségek a jövedelmekben Magyarországon. Míg a fővárosban mintegy harminc százalékkal magasabb a jövedelem, mint az országos átlag, de a Nyugat-Dunántúlon is legalább húsz százalékkal, addig az Észak-alföldi régióban az országos átlag alatt van legalább tizenöt százalékkal”

– sorolta az adatokat az MSZP-s politikus. Összegzése szerint a nyugdíjas háztartások jövedelme az országos átlaghoz képest legalább 15 százalékkal alacsonyabb.

Kiemelte: a legalacsonyabb jövedelemmel a 65 éven felüli nők rendelkeznek Magyarországon. „Jellemzően alacsonyabb bért kaptak aktív korukban, mint a férfiak, következésképpen alacsonyabb lett a nyugdíjuk is.

” Elmondása szerint ma Magyarországon a szűkös megélhetéshez mintegy 150.000 forintra lenne szükség havonta; ezzel szemben, a statisztikák szerint 256 ezer ember él ma Magyarországon úgy, hogy 100.000 forintos nyugdíjat sem kap.

A medián nyugdíj értéke most Magyarországon körülbelül 180.000 forint – ez az a középérték, ami alatt és felett ugyanannyi nyugdíjból élőt tartanak számon.

Korózs Lajos szerint 656 ezer fő él ma a medián nyugdíj alatti pénzből. Számításai szerint összesen 912 ezer ember a nyugdíjasok közül nem kap havonta 180.000 forintot. Megjegyezte: a nyugdíjak kétharmada nem éri el az átlagot, ami 208.000 forint „Azt hiszem, ez mind megmagyarázza a követelésünk jogosságát” – tette hozzá az MSZP-s politikus.

Korózs Lajos szerint a háztartásokat mentőcsomag további elemei jelentősen segítenének a rászorulókon. Ennek egyik legfontosabb eleme az úgynevezett élelmiszer bankkártya, amelyet a leginkább rászoruló 300.000 család kapna meg.

„Azt szeretnénk, ha a kormány minden hónapban biztosítana legalább 20.000 forintot, mert enni kell” – fogalmazott a szocialista politikus. Az árstop a másik javaslat: a szocialisták szerint az élelmiszerekre kivetett extra áfát meg kell szüntetni, továbbá a kiskereskedelmi különadót is el kell törölni.

„A javaslatunkban az szerepel, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját nulla, azaz 0 százalékban kell megállapítani” – fogalmazott Korózs Lajos. A harmadik javaslat szerint addig maradjon meg a hatósági ára annak a 8 élelmiszernek, ami ársapkát kapott, amíg a kormány nem csökkenti az élelmiszerek áfáját és nem törli el az alapvető élelmiszerek áfáját.

Az MSZP ugyancsak támogatást kér a kisboltoknak, annak érdekében, hogy minden településen elérhetőek maradjanak az árstop alá tartozó termékek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: