Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Akár több száz mesterpedagógust is érinthet a győri bírósági döntés.

A Szombathelyi Tankerületi Központ egy jáki tanár ellen jogerősen vesztett pert, így a tanár visszamenőlegesen megkapja a neki járó 178 ezer forintos túlórapénzt.

A tankerületnek a perköltség mellett a munkaidőre vonatkozó előírások megsértése miatt további költségei is keletkeztek.

Az ügy az emberi erőforrás miniszter 2021 decemberi határozatára vezethető vissza, amely korlátozta a mesterpedagógusok munkaidőkedvezményének mértékét a vészhelyzet miatt. A Szombathelyi Tankerületi Központ azt állította, hogy a határozat lehetővé teszi a korábbi 60 ingyen túlóra mellett további heti két ingyen túlóra elrendelését, így az érintettek kevesebb túlórapénzt kaptak.

Hende István, a Vas vármegyei Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola pedagógusa a munkaügyi bírósághoz fordult az ügyben, amelynek első fokon novemberben adott helyt. Azonban a tankerület fellebbezett az ítélet ellen, és az ügy a Győri Ítélőtáblához került, amely április közepén megerősítette az elsőfokú döntést.

Az ítélet precedensértékű lehet, hiszen visszamenőlegesen minden érintett tanárnak ki kell fizetni az óradíjakat.

Nagy Károly, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvédje szerint a döntés azóta is sok tanárt érinthet, beleértve az ezreket is, akiknek a munkakörükben korlátozták a túlóra-számot. A szakszervezet most tájékoztató kampányt indít, hogy felhívják az érintettek figyelmét a jogos igényeikre.

Az eset rámutat arra, hogy a munkaügyi előírásokat és a munkaszerződésekben foglaltakat be kell tartani. A tanár jogos igényeinek teljesítése nem csak az ő érdeke, hanem az igazságosság és az alkalmazottak tisztes bánásmódjának elve is.

Az ítélet precedensértékűsége azt jelenti, hogy más munkavállalók is jogi útra léphetnek, ha hasonló ügyük van.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: