Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„A köztársasági elnök az nem csak egy személy, az egy intézmény, akinek a tisztességét és a becsületét óvnunk, vigyáznunk kell” – mondta Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője a parlamenti felszólalásában.

Egy törvényjavaslat lehetővé tenné az államfő számára, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalt átnevezze Sándor-palotává.

A kormány álláspontja szerint az alaptörvény egyébként is biztosítja a köztársasági elnök számára azt a hatáskört, hogy szabadon alakíthassa az államfői hivatal szervezetét.

Hiszékeny Dezső az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője korábban írásbeli kérdést intézett az igazságügyi miniszterhez azzal kapcsolatosan, hogy jogszerűen használja-e az államfő a Sándor-palota megnevezést a hivatalos dokumentumokon.

“Megítélésünk szerint – és ezt jeleztük az igazságügyi miniszternek – ez jogszabályellenes. Azt a választ kaptuk erre az igazságügy minisztertől, hogy nem, minden rendben van. Ez így teljesen szabályos” – mondta Hiszékeny Dezső.

Vezérszónoki felszólalását azzal folytatta a képviselő, hogy a kormánypártiak ezt a javaslatot mégis benyújtották, ez tehát arról tanúskodik, hogy súlyos jogszabálysértés történt. Mert ha mégis minden rendben lenne jogilag, akkor érthetetlen, hogy miért kellett napirendre venni ezt a kérdéskört.

A kormánynak valami baja van a Köztársasági Elnöki Hivatal elnevezéssel. “Valami probléma van ezzel, hiszen ezen minden áron változtatni akarnak.

Én egy dolgot értek, ha önök meghallják ezt a kifejezést, hogy köztársaság, akkor kiütéseket kapnak és ideggörcsös rángatózás vesz önökön erőt.

Na de ez odáig kell vezessen, hogy egy elnevezést ilyen módon próbáljanak meg rendezni?” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője.

Nem szerencsés, ha egy épület elnevezése egy hivatal megnevezése is egyben. „Mi van akkor, ha egy kormányzati szerv vagy intézmény jelenlegi székhelye korábban nyilvános ház volt? Akkor az ma kupleráj?” – tette fel a kérdést Hiszékeny Dezső.

Ez az elnevezés borzasztóan érzéketlen és rendkívül szerencsétlen. A kormánypárt nemzetközi példákkal próbálta alátámasztani a javaslatot, példaként a Buckingham-palotát felhozva. „Igen ott van király, meg királynő. Nálunk nincs. És remélem, hogy nem is lesz”

– mondta az MSZP országgyűlési képviselője.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: