Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A kormányzat új javaslata megoldást kínál azon kerttulajdonosok problémájára, akik korábban engedély nélkül létesítettek kútakat.

Az eredeti tervek szerint ezek az ingatlanok ingyenes engedélyeztetése mellett, kötelezően igénybe vett szakember segítségével történhetett volna meg, ami jelentős költségeket jelentett volna a családok számára.

Ezenkívül a hatóságok százezreinek kellett volna ellenőrizniük a kútokat, amely a határidők miatt a kormányt kivitelezhetetlen engedélyeztetési dömpingre késztette volna.

A mostani javaslat szerint azonban semmit sem kell tenni a már létrehozott, háztartási célra használt kútokkal kapcsolatban, amelyek nem védendő területen találhatók, és nem mélyebbek 50 méternél.

A javaslatot 2023. május 10-ig vitatják meg, és az szerint az összes fúrt és ásott kút, amelyeket 2024 előtt engedély nélkül létesítettek, engedélyezettnek lesznek tekintve. Ugyanakkor bizonyos kivételek lesznek.

A védett területeket egy térképen jelölik majd, és a vízügyi hatóság engedélye szükséges lesz. A kedvezményes eljárás csak azokra a kutakra vonatkozik, amelyek 50 méternél nem mélyebbek és kizárólag háztartási célokat szolgálnak. Ezt az utóbbi kategóriát évi 500 köbméter kitermelési határig korlátozták.

A javaslat, ha elfogadják, nagy segítséget jelent majd a kerttulajdonosok számára, akik eddig aggódtak kútjaik engedélyeztetése miatt.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a korábban meghatározott szabályozás nem volt mindenki számára tisztességes és jogosultságon alapuló rendszer, és nem mindenki tudta vagy akarta teljesíteni a követelményeket.

A mostani javaslat egyértelműbb és egyszerűbb szabályozást kínál a problémákra, amelyekről korábban hosszú ideig vitáztak.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Pataky Attila gyakorlatilag szerelmet vallott Orbánnak

Pataky Attila, az Edda Művek együttes frontembere, exkluzív interjút adott a Mandinernek, ahol nyíltan beszélt az őt ért kritikákról, a földönkívüli élet létezéséről, a...

Tragikus adatokkal ált elő Dobrev Klára

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában – mondta a DK árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján. Dobrev...

Orbán sötét boszorkánykonyhája újra ontja a szemetet: Itt a Fidesz sötét kampánya

A kormánypropagandát a jelek szerint Karácsony Gergely egy mondatára futtatják fel. A Fidesz egy "figyelemfelhívó" kampányt indít - jelentette ki a párt kommunikációs vezetője Hollik...