Grand Chamber hearing in the case of Zubac v. Croatia
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A gyereket előbb megverték és megalázták az ásotthalmi mezőőrök, majd a rendőrök visszakényszerítették Szerbiába – számol be az RTL.hu

Három ügyben is elítélte a magyar kormány menekültpolitikáját a strasbourgi bíróság – derült ki a Magyar Helsinki Bizottság beszámolójából.

A három ügy a következő volt:

R. N. Pakisztánból menekült el. Nem szüleivel, rokonaival vágott neki a veszélyes útnak, hanem 14 éves kora ellenére egyedül, kísérő nélkül. 2017. június 21-én szabálytalanul lépte át a szerb–magyar határt. Ásotthalomnál mezőőrök fogták el őt és alkalmi társait, majd bántalmazták, megalázták őket.

Minderről Toroczkai László, Ásotthalom akkori polgármestere diadalittasan számolt be a Facebookon. R. N.-t és tíz társát aztán magyar rendőrök kényszerítették vissza Szerbiába. A bántalmazás következtében szerzett sérüléseket a fiú fején az Orvosok Határok Nélkül Szerbiában készített látlelete dokumentálta.

M. M. Afganisztánból menekült, és 17 éves volt, amikor magyar területre lépett. Rögtön menedéket kért, de a hatóságok három nap híján három hónapig tartották fogva.

2014-ben még olyan szabályok voltak, hogy a 18 év alatti gyerekeket nem lehetett volna elzárni, de a hatóságok nem tekintették M. M.-et kiskorúnak. Utóbb a fiú átkerült a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére szolgáló intézménybe Fótra, és ott tanult meg magyarul. Aztán a hazai bíróság menekültként ismerte el.

Ma kapcsolatban él, gyereket nevel magyar párjával, és egy kis büfét működtet egyedül.

A szintén afgán H. N. akkor 28 éves férfi is 2014-ben menekült Magyarországra. Hazájából a tálibok üldözték el. Súlyos bántalmazásokat, traumákát élt át, maradandó egészségkárosodást szenvedett amely miatt  folyamatos fájdalmai voltak és gyógyszeres kezelés alatt állt. Mégis  3 hónapon és 13 napon át tartották fogva a nyírbátori őrzött szálláson, azaz fogdában.

Miután kiszabadult, menekültként ismerték el. Azóta is itt él és dolgozik.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei mindhárman a strasbourgi bírósághoz fordultak, és mindannyian nyertek. Emberi jogaikat megsértette az állam, ezért igazságos jóvátételre kötelezték.

„R. N. ítélete mérföldkő a strasbourgi bíróság magyar ügyekre vonatkozó gyakorlatában. A bíróság nagy hangsúlyt fektetett ügyfelünk különleges sérülékenységére.

Határozott álláspontunk, hogy emberi minimum az, hogy különösen a gyerekek és a sérültek ügyeit fokozottan kell tisztelnie az államnak és a kormánynak, a politikai ideológián alapuló bebörtönzés és bántalmazás a diktatúrák sajátja”

– mondta Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: