Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Határozottan állítom, hogy az MSZP nélkül sem előválasztást, sem választást nem lehet végrehajtani” – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában.

Az MSZP társelnöke szerint a törvényalkotónak és a szakszervezeteknek is reagálni kellene a pandémia és a home office hozta helyzetben az otthon töltött munkanapok esetében arra, hogy a munkaidő eltolódik a pihenés rovására.

„A szakszervezeteknél hosszú ideje zajlik egy vita arról, hogy ebben a helyzetben hogyan értelmezhető a munkaidő. Ezt a vitát minél előbb rövidre kellene zárni, és kellene valamilyen álláspont ezzel kapcsolatosan” – mondta Komjáthi Imre.

De a szakszervezeteknek egyelőre nincs határozott javaslata ebben a kérdésben. Azonban, ha a munkavállalói érdekképviseletek kidolgoznak olyan javaslatokat a munka törvénykönyvével kapcsolatosan, amelyeket fontosnak és jónak látnak, akkor az MSZP szívesen felkarolja a kezdeményezést, hiszen az MSZP jelenleg is féltucatnyi olyan javaslatot nyújtott be a parlamentben, amelyek a munkavállalók jogait, érdekeit védenék.

A szakszervezeti konföderációk azok, akik a politika szintjén tárgyalásokat folytatnak. Nekik kellene a kormánnyal érdekegyeztetést folytatni, de egy-egy ilyen megbeszélés az sokszor nem több mint ítélethirdetés.

„Odamegy az illetékes államtitkár és elmondja, hogy mi lesz” – érvelt Komjáthi Imre. De az ágazatok szintjén meg kell védeni a szakszervezeteket, mert ők sikeres munkát végeznek.

A bértárgyalások során akár már egy belengetett sztrájk hírére is meghátrál a munkáltató.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy skandináv szakértők több jó javaslattal álltak elő, amelyek a magyar munkavállalói érdekképviseleti rendszerben is megvalósíthatók lennének.

Például a skandináv országokban a szakszervezeti tagdíj levonható az adóból. Hiszen sokan csak azért nem maradnak tagjai egy szakszervezetnek, mert az általánosságban befizetendő egy százalékos tagdíj is magas lehet, hiszen a munkavállaló máshová is tudja tenni azt a pénzt.

Pedig éppen akkor lehetne magas a bére, ha azt a szakszervezetek kiharcolják neki.

A szakszervezeteknek szövetséget kellene kötnie a szociáldemokrata pártokkal, hiszen már csak értékrendjük miatt is – szolidaritás, érdekképviselet, egymásért való kiállás – természetes partnereknek kellene lennie.

A skandináv kollégák létrehoztak egy ernyőszervezetet, ahol 100 évvel ezelőtt a szociáldemokrata pártok és a munkavállalói érdekképviseleti szervek szövetséget kötöttek egymással.

Az MSZP a hétköznapi emberek pártja,és ez a párt két dologban kivalló: „Mi megoldásokat kínálunk, nagyon kiváló szakértői csapatunk van és szellemi holdudvarunk. Amiben pedig még nagyon jók vagyunk, az az utcai jelenlét.

Van 300 helyi szervezetünk, több mint 300 önkormányzati képviselőnk, több mint 40 polgármesterünk és rengeteg aktivistánk”

– mondta Komjáthi Imre.

Az MSZP nem akar többé „akkumulátorpárt” lenni. „Mert sok esetben azt tapasztaltuk, mondjuk egy időközi választásoknál is, hogy ránk csatlakoztak, leszívtak minket és aztán még el is akartak dobni minket, hogy mérgezőek vagyunk” – érvelt az MSZP társelnöke.

Az MSZP-nek még mindig van egy szervezett hálózata, lelkes aktivistái, így az MSZP nélkül nem lehet választást nyerni.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: