Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy rendelettervezet szerint jelentős béremelést tervez az Orbán-kormány a minisztériumokban, azonban a pedagógusok bérfejlesztésére nincs pénz.

„Ezért törvényjavaslatot nyújtunk be a minisztériumi tisztviselők és a pedagógusok fizetésemelésének egységes megvalósításáról” – jelentette be Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Még a legkevesebbet kereső kormánytanácsosnak is 750 ezer forintra nőhet a fizetése, de egy főosztályvezető is az eddigi 1 millió 500 ezer helyett akár 2 millió forintot kaphat havonta. Az MSZP politikusai ezért írásbeli választ igénylő kérdéseket nyújtottak be a kormány illetékes tagjaihoz.

Kunhalmi Ágnes és Szabó Sándor Pintér Sándor belügyminiszterhez, Komjáthi Imre Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, Gurmai Zita Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, Vajda Zoltán pedig Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterhez intézett kérdést, hogy tervezik-e fejleszteni a rendelettervezetben szereplő mértékben a kormánytisztviselői béreket továbbá, hogy az általuk irányított egyéb állami szektorokban dolgozó munkavállalók is számíthatnak-e bérrendezésre.

Az MSZP régóta szeretné elérni, hogy a kormány figyeljen fel végre a pedagógusok bérkövetelésére és hajtsa végre a bérrendezést.

Ezt azonban az uniós források késedelmes érkezésére hivatkozva rendszeresen elutasítja a kormány. Különös, hogy a minisztériumi tisztségviselők bérrendezését uniós források nélkül is meg tudják valósítani, valamint az állami vezetők béremelésére is mindig van pénz. Orbán Viktor miniszterelnök közel 6 millió forintot keres havonta, Matolcsy György jegybankelnök szintén havi 6 milliót keres a legutóbbi, 20 százalékos fizetésemelése óta.

Érdekes, hogy a minisztériumi vezető tisztviselők fizetésemelésénél valamiért nincs szükség a brüsszeli forrásokra, csak a tanároknál. „Mi ez a kettős mérce?” – tette fel a kérdést Dr. Tóth Bertalan.

A boltokban egyre drágább élelmiszerekkel találkoznak a vásárlók, az áremelkedés pedig folyamatos, ezért az emberek pénze egyre kevesebbet ér. A fideszes vezetők azonban ezt nem érzik, hiszen ők milliós fizetéseket kapnak.

„Az MSZP ezért azt mondja, hogy ha a minisztériumi fizetésemelésére van pénz, akkor a pedagógusok béremelése is megoldható!” – érvelt az MSZP frakcióvezetője. A javaslatunk értelmében a pedagógus béreket a kormánytisztviselők bértáblájához igazítanánk.

Ennek megfelelően a pedagógus gyakornokok fizetésének el kell érnie a vezető-kormányfőtanácsosok illetménysávjának a minimumát, vagyis a 600 ezer forintot.

A pedagógus I. kategóriában dolgozóknak a minisztériumi osztályvezetők illetménysávjának a minimumát, azaz 700 ezer forintot kell kapniuk.

A pedagógus II., illetve mestertanár és kutatótanár kategóriában pedig a főosztályvezetők illetménysávjának a legkisebb összegét, vagyis 800 ezer forintot kell fizetésként adni.

Az MSZP-ben úgy gondoljuk, hogy Magyarország jövője a gyerekeink oktatásán, vagyis a tanárok munkáján múlik. Az ország jövőjén pedig nem szabad spórolni – közölte a frakcióvezető.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: