Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A magyarországi panellakások jó része még mindig energetikai felújításra vár, amire hatalmas szükség is lenne a magas energiaárak miatt.

Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője szerint az egyedi mérők felszerelésének támogatása arra utal, hogy a távfűtéses lakásokkal valamit tervez az Orbán-kormány, de hogy pontosan mit és mikor, az még nem derült ki.

Emiatt Szabó Sándor kérdést intézett Lantos Csaba, energiaügyi miniszterhez.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy terv már van rá, de kormánydöntés még nem született arról, hogy a távfűtéses lakásokban egyedileg is szabályozhatóvá tegyék az energiafogyasztást

– kezdte hétfői parlamenti felszólalását Szabó Sándor.

Ez a tavaly nyári bejelentés megerősítése, miszerint a kormány „szeretné felgyorsítani” a távfűtéses lakások egyedi mérővel való ellátását – emlékeztet az MSZP politikusa.

„Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma nagyjából 670 ezer. Egy tavaly nyáron végzett felmérés alapján körülbelül 134 ezer olyan lakás van, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható az egyedi igények szerint.

Ez azonban nem véletlenül alakult így!”

2010 előtt még olyan, a költségvetésből támogatott panelprogramok folytak, amik az egyedi mérők felszerelése mellett a nyílászárócserét, a hőszigetelést és a fűtési rendszer korszerűsítését is támogatták.

Az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt 2010-ben a panelprogramok eltörlése.

Az, hogy a kormány azt szorgalmazza, hogy egyedi mérőórákat szereljenek fel, azt feltételezi, hogy a távfűtési díjszabás átalakítására is sor kerülhet a közeljövőben.

„Mivel közel kétmillió ember él ilyen lakásokban, ebből Szegeden több mint ötvenezren, így alapvető elvárás, hogy az érintetteket időben tájékoztassa a kormányzat a várható döntésekről.”

Szabó Sándor a következő kérdéseket tette fel Lantos Csabának:

  1. Mikorra kívánják megvalósítani, hogy minden távfűtéses lakás egyedi mérős legyen? Ki fogja állni ennek költségét?
  2. A gáz és az áram díjszabásához hasonló, „átlagfogyasztásos-rendszerre” fog-e áttérni a távfűtés is a jövőben? Ha igen, mikortól lehet erre számítani?
  3. Mikor indítanak végre újabb, átfogó energetikai felújítást támogató panelprogramokat?

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: