Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Súlyos bírságot kaphatnak a bájaikat áruló modellek.

A felnőtt tartalmakkal hatalmas pénzeket kereső modelleknek nem csak vonzó testtel kell rendelkezniük az adóhatóság nyilatkozata alapján, de adószámmal sem ártana.

Világgazdaság kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) azzal, hogy miként kell a adóznia annak, aki alkotóként tartalmakat tölt fel a felnőtt tartalmakra szakosodott közösségi platformra, amelyet az Egyesült Királyságban bejegyzett Fenix International Ltd. üzemeltet – szemlézte a 24.hu

Kis Péter András, a NAV szóvivője jelezte, az OnlyFans-modellek, mint alkotók, külföldről kapják bevételüket, két lehetőség közül választhatnak: vállalkozóvá válnak (akár egyénivé, akár céges formában), vagy a személyi jövedelemadó szabályai szerint fizetik a közterhet.

Kis Péter András kitért rá, ha az adózó a NAV ellenőrzése előtt feltárja, hogy a korábbi években az ilyen jövedelméről nem adott számot, az elévülési időn belül önellenőrzéssel módosíthatja az adott évi szja-bevallását, de az elmulasztott adóval egyidejűleg az önellenőrzési pótlékot is le kell róni. Így mentesül az adóbírság, a mulasztási bírság és a késedelmi pótlék alól.

A szóvivő hangsúlyozta, az OnlyFans-alkotónak az adószám igénylése mellett számlát kell kiállítania, amelyen a „fordított adózás” kifejezés feltüntetése mellett az általános forgalmi adót nem kell szerepeltetnie, de az áfát idehaza be kell vallania.

A szolgáltatás nettó összegéről a bevallást a havi bevallásra kötelezetteknek a tárgyhónapot követő hónap 20-áig, negyedéves bevallásnál a negyedévet követő hónap 20-áig, éves bevallás esetén a tárgyév utáni február 25-éig kell benyújtani.

Amennyiben ez elmarad, az iratot utólag is be kell adni, számolni kell azzal, hogy a hatóság mulasztási bírságot szabhat ki.

A szóvivő jelezte, a NAV éves ellenőrzési tervében az OnlyFans nem szerepel, és a hatóság célja nem a büntetés, hanem a tájékoztatás, és az, hogy minden jogkövető adózó megkapja a kellő segítséget. Mint minden más gazdasági szereplőnél, így az OnlyFans alkotóinál is ez a fő szempont.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: