Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A sonka ára 40 százalékkal, a tojásé 80 százalékkal, a kenyéré több, mint 70 százalékkal, a vajé 75 százalékkal emelkedett a tavalyi húsvéthoz képest.

A kormány rablópolitikát folytat, szándékosan magasan tartják az inflációt, a magasabb áfabevétel miatt – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke keddi online sajtótájékoztatóján.

A Magyar Szocialista Párt az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentését, a különadó eltörlését, valamint a kisboltosok kompenzációját sürgeti. Ameddig ezt nem teszi meg a kormány, addig hagyja fent az ársapkákat, és bővítse a hatósági áras termékek listáját.

Az elmúlt egy évtized legdrágább húsvétja lesz az idei, különösen a legalacsonyabb keresettel rendelkező családok és a kisnyugdíjasok számára.

„Az ő kalandtúrájuk nem a Pagonyba vezet, hanem a különböző akciós termékekre próbálják vadászni” – kezdte sajtótájékoztatóját Korózs Lajos, aki szerint még nehezebb helyzetben vannak a falvakban élők, ahol egy bolt van összesen.

Ezekben a kisboltokban 20-25 százalékkal drágább minden, mint a városokban.

A tavalyi árakkal összehasonlítva a sonka ára 40 százalékkal, a tojásé 80 százalékkal, a kenyéré több, mint 70 százalékkal emelkedett. Drága lesz így a franciasaláta vagy a majonézes krumplisaláta a húsvéti menüben.

Az MSZP alelnöke szerint a kormány a legnagyobb infláció-spekuláns az országban, hiszen Orbánék abban érdekeltek, hogy magas legyen az infláció, és minél tovább tartson ki a drágulás. Ebből „a kormány hónapról-hónapra olyan áfatöbbletre tesz szert, amelyről álmodni sem mertek”.

Korózs Lajos emlékeztet, hogy Európa legmagasabb áfáját fizetik a magyarok, 27 százalékot, amihez hozzájött a 4,1 százalékos különadó, aminek szintén van áfája, melyet szintén bezsebel a kormány.

„A kormány rablópolitikát folytat, abban érdekelt, hogy agyon adóztassa a magyar embereket, mert így tud nagy bevételekre szert tenni, miközben azt hangsúlyozza, hogy ők az adócsökkentés kormánya.”

Szlovákiában, Szerbiában az alapvető élelmiszerek áfája 10 százalék, Lengyelországban és Horvátországban 5 százalék. Amióta magas az infláció, bár közel nem akkora, mint hazánkban, a lengyelek 0 százalékra csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját.

Az MSZP azt javasolja a kormánynak, hogy tartsák fenn az ársapkákat április 30. után, sőt bővítsék a hatósági áras termékeket mindaddig, amíg ilyen magas az infláció.

Ezen felül az MSZP nulla százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, eltörölné a különadót, hatóságilag ellenőrizné az ársapkákat, valamint kompenzálná a kisboltokat a hatósági árak miatt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: