Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ársapkákat nem megszüntetni kell, hanem kibővíteni például a rizsnek, a virslinek, a párizsinak is lehetne hatósági ára.

A magas élelmiszerárak miatt az idei lesz az eddigi legdrágább húsvét, a kormány pedig nem tesz érdemi lépést az infláció megfékezésére – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerdán reggel az ATV Start műsorában. Az MSZP továbbra is az alapvető élelmiszerek áfájának nulla százalékra csökkentését javasolja.

Korózs Lajos szerint az infláció, különösen az élelmiszerek ára és a háztartási energiáé nem csökken, hiába rendelte el novemberben Orbán Viktor, hogy az inflációnak a felére kell csökkenie.

A kormány nem tesz érdemi intézkedéseket az infláció csökkentésére, ami húsvét előtt segíthetne a családoknak és a nyugdíjasoknak. A kormány abban érdekelt, hogy minél hosszabb ideig ilyen magas legyen az infláció, mert így hatalmas áfabevételre tesznek szert.

Nem megszüntetni kellene az ársapkákat, hanem bővíteni, többek között olyan népélelmezési cikkekkel, mint a rizs, a virsli, vagy a párizsi. Ez nem rendítené meg a magyar gazdaságot – mondta az MSZP alelnöke.

„A kormány, mint egy uzsorás úgy viselkedik ebben a helyzetben, mert abban érdekelt, hogy hosszabb távon, magasan maradjon az infláció, mert irdatlan áfabevételre tesz szert. A múlt év végén, a tervezettnél 1380 milliárd forinttal több áfabevételt realizált a kormány, abból adódóan, hogy ilyen magasak az árak Magyarországon.”

Korózs Lajos szerint a kormány nem foglalkozik azzal, hogy családok százezreit nyomorítja meg. A legalacsonyabb jövedelmű családok számára a hatósági áras termékek „életmentők” is lehetnek.

Az MSZP szerint ameddig nem lesz egyszámjegyű az infláció, addig fent kell hagyni az ársapkákat, sőt bővíteni.

Az Orbán-kormány trükközik a statisztikákkal, például a foglalkoztatási adatokkal, vagy a GDP növekedéssel.

Arról pedig nem beszélnek, hogy az elmúlt 10 évben megháromszorozódott a szegénységben élő nyugdíjasok száma, a női nyugdíjasokat nézve pedig megnégyszereződött.

Az MSZP alelnöke emlékeztet a januárban adott 15 százalékos nyugdíjemelés, vagy a 13. havi juttatás már régen elpárolgott.

Az idei húsvét az elmúlt 10 év legdrágább húsvétja lesz, ugyanis a kenyér ára 70 százalékkal, a húsfélék, a sonka ára 40 százalékkal, a tojás 80 százalékkal drágult. Azokban a falvakban, ahol csak egyetlen bolt van, ott még nagyobb az áremelkedés.

A környező országokban már csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját, az MSZP szerint a magyar kormánynak is ezt kellene tennie.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: