Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben, ma elhunyt Ragályi Elemér – tudatta a Telexnek küldött  csütörtöki közleményében a család. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr 83 éves volt.

Ragályi Elemér 1939. április 18-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatőri diplomát, az „Illés-iskola” prominens alakja, aki a 70-es években stílusteremtőként vált ismertté a kézikamera-kezelésével és a világítástechnikájával.

Dolgozott szerte Európában és az Egyesült Államokban is, a Magyar Filmszemlén hatszor lapta meg a legjobb operatőrnek járó díjat, 1974-ben Balázs Béla-díjat nyert, 1985-ben érdemes és kiváló művész, 1991-ben Kossuth-díjas lett.

Ugyanebben aza évben 1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel dolgozott A remény útjáért című filmen, amelyik elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Öt évvel később, 1996-ban annak a Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre, amelyik Emmy-díjat kapott.

Az 1988-as Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story című film fényképezéséért és az 1990-es The Josephine Baker Story című HBO-produkcióért  is CableACE operatőri díjjal ismerték el a munkáját az Egyesült Államokban.

Ő volt az operatőre a magyarországi Vajna-korszakot indító 1997-es vígjátéknak, A miniszter félrelépnek is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Tragikus adatokkal ált elő Dobrev Klára

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában – mondta a DK árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján. Dobrev...

Orbán sötét boszorkánykonyhája újra ontja a szemetet: Itt a Fidesz sötét kampánya

A kormánypropagandát a jelek szerint Karácsony Gergely egy mondatára futtatják fel. A Fidesz egy "figyelemfelhívó" kampányt indít - jelentette ki a párt kommunikációs vezetője Hollik...

Hatalmas a káosz: Megbuktatták a Fidesz egyik legerősebb polgármesterét

Ács Rezső, Szekszárd Fidesz által támogatott polgármestere, leváltásának hírével került a középpontba, miután a város képviselő-testülete összeférhetetlenséget állapított meg a tevékenységével kapcsolatban. A szavazás során...