Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Fidesz-kormány hintapolitikája a svéd és a finn NATO-csatlakozás ügyében még inkább ráerősít Magyarország folyamatos elszigetelődésére – mondta az MSZP parlamenti frakcióvezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfőn, ahol a letelepedési kötvények körüli újabb botrány is szóba került.

„Nehéz nem észrevenni”, hogy a svéd és a finn NATO-csatlakozás ratifikálásának szétválasztása a török mintát követi, „egy autoriter vezetőnek a magatartását követi egy Magyarországi autoriter vezető” – mondta Tóth Bertalan.

A magyar Parlament nyolc hónap halogatás után hétfőn szavazott a finn NATO-csatlakozás ratifikálásáról, a svéd csatlakozás jóváhagyása azonban nem került napirendre.

Tóth Bertalan emlékeztet: ősszel még mindkét jóváhagyást azzal hárította el a kormány, hogy a Parlament zsúfolt napirendje a veszélyhelyzet idején ezt nem teszi lehetővé; később finn és svéd politikusok megnyilvánulásait kifogásolták és delegációt küldtek a két országba, majd a Fidesz-frakcióban kialakult vitára hivatkoztak; de az nem derült ki, hogy a finn csatlakozást végül most miért szavazták meg, és a svédet miért nem vették napirendre.

„Nagyon nehéz nem feltételezni, hogy itt megint egy olyan hintapolitika van, hogy azért a szövetségeseket nem teljesen vérig sértve, de mégis kicsit a putyini politikának is megfelelve viszik ezt a témakört”.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos újabb botrányról Tóth Bertalan megerősítette: válaszokat vár Bánki Eriktől, a Parlament Gazdasági Bizottsága elnökétől, Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Mihály pénzügyminisztertől arra, pontosan mennyibe került eddig a program a magyar adófizetőknek.

Pintér Sándortól megkérdezte, hányan kaptak letelepedési engedélyt és mi volt az ő nemzetbiztonsági átvilágításuk eredménye, hiszen több mint 20 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, nagyrészt kínai állampolgárok, de nagyon sok orosz állampolgár is. Bánki Eriktől pedig azt szeretné megtudni, hogy mivel a Parlament Gazdasági bizottsága volt a „gazdája”, Rogán Antal vezetésével, a letelepedési kötvénybiznisznek, és offshore hátterű közvetítő cégeket hagyott jóvá az ügylet bonyolítására, nyomon követték-e ezen cégeknek a sorsát, illetve hogy hová került a pénz.

A program során az állampapírt nem a letelepedési kötvény tulajdonosa kapta meg, hanem a közvetítő cég, a hozamot pedig a közvetítő cégnek kellene tovább utalnia az igénylőnek, azonban sajtójelentésekből kiderült: nagyon sok orosz állampolgár nem jut hozzá a pénzéhez, mert a VolDan nevű közvetítő cég nem fizetett nekik.

A frakcióvezető elmondta: 15 nap elteltével számít konkrét válaszokra.

Az MSZP népszerűségét firtató kérdésre Tóth Bertalan azt mondta: míg a DK-hoz köthető Idea Intézet politikailag motivált kutatása már egy éve mindig 1-2%-ra méri a Magyar Szocialista Párt támogatottságát, addig az MSZP-hez nem köthető Závecz Research vagy a Publicus Intézet 5-6%-ra méri azt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: