Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hiába tették fel szándékosan egyszerűen a népszavazási kérdést, a választási iroda szerint így sem elég egyértelmű. Önnek sikerült megértenie a kérdést?

„Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?”

Hangzott a szocialista Pollreisz Balázs kérdése, melyet a Helyi Választási Bizottság elutasított Péntek reggel kilenc órakor.

Az érvelés pedig parádés: A bizottság elnöke, Dr. Gál Miklós ismertette, hogy csak a közgyűlés hatáskörében lévő ügyekben lehet helyi népszavazást kezdeményezni, és a kérdésnek mind a választópolgárok, mind a közgyűlés számára egyértelműnek kell lennie.

A bizottság viszont nem tartja egyértelműnek a „létesít” szót, emellett hely- és időbeli meghatározás is hiányzik szerintük a kérdésből, a „Győrben” szerintük pongyola megfogalmazás, időbeli korlát pedig nincs benne.

Emellett szerintük nem várható el a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelynek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik.

A közgyűlés ezek miatt összességében egy sikeres népszavazás esetén sem tudná eldönteni, hogy milyen döntést kellene meghoznia.

Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő a bizottságnak elmondta: ezt a kérdést direkt azért fogalmazták ilyen egyszerűre, mert máshol az akkumulátorgyáras népszavazásokat azért dobták vissza a Helyi Választási Bizottságok, mert nem voltak egyértelműek a kérdések.

Pollreisz szerint ez a kérdés egy általános iskolás gyermek számára is egyértelmű kérdés.
A második kérdés így hangzott:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajadtasi eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljábol?”

Ezzel kapcsolatban a most valamiért az indoklás előtt szót kapó Pollreisz elmondta: nehezen mondhatja erre a bizottság, hogy nem a közgyűlés hatáskörébe tartozik, és nem egyértelmű. Ez lehetőséget ad a gazdáknak, hogy annak adják el a földet, akinek akarják.

A bizottság elnöke ezután ismertette álláspontját, miszerint ez a kérdés valóban kevésbé problémás, mint az előző, viszont itt pedig az a gond, hogy kormányrendelet határozott, és az ügy kiemelt, tehát magasabb rendű jogszabály van játékban, így tehát erről sem határozhat valójában a közgyűlés, mivel a beruházásért összességében a főispánon keresztül a kormány felel.

Ezután Pollreisz emlékeztetett, hogy az önkormányzatnak a jegyző korábbi közlése szerint nem muszáj kisajátítással megszereznie ezeket a földeket, tehát értelmezése szerint a közgyűlés dönthet úgy, hogy nem él a kisajátítással.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet.

Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről.

A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Forrás: https://ugytudjuk.hu/


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: