Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A KSH legfrissebb adataiból kiderült, a magyar dolgozók fizetésének értéke legalább 5 százalékkal csökkent. A Spirit FM Aktuál című műsorának volt a vendége Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.

Elmondta, a szocialista párt szerint azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség a lakosság megsegítése érdekében.

A kormány részéről egészen más jövedelempolitikára lenne szükség, hiszen nem elég, hogy a minimálbért és a garantált bérminimumot emelik, mivel hazánkban a KSH adatai szerint is jelentős, legalább 5 százalékos reálbár-csökkenés ment végbe, mondta el a szocialista politikus.

Hozzátette, hatalmas területi különbségek vannak az országban, 7-8 megyében drasztikus leszakadás látható a fizetések tekintetében, emellett szinte visszafordíthatatlan az elvándorlás Magyarországról.

Uniós pénzek célzott felhasználásával és a felsőoktatási, valamint felnőttképzési rendszer jelentős átalakításával lehetne javítani a kialakult helyzeten, de a kormány ehelyett inkább összeszerelő üzemeket telepít az ország minden pontjába, részletezte a problémát a politikus.

A KSH adatai is azt mutatják, hogy a tavalyi évben hónapról hónapra romlottak a fizetések, év végére már nagyon leszakadtak a bérek az év elejihez képest. Korózs Lajos felhívta a figyelmet arra is, hogy a nők és a férfiak nettó bére közötti különbség meghaladta a 20 százalékot.

Elmondta, ez is nagyon rossz irányt jelez.

A fizetések értékének csökkenése a brutális inflációnak is köszönhető, hiszen az élelmiszerek és az energia ára folyamatosan növekednek.

Az MSZP alelnöke szerint törvényszerű a jelenség, hiszen a kormányzat az áremelkedések megfékezésére semmilyen érdemi lépést nem tett.

Az ársapkák bevezetése volt az egyetlen olyan intézkedés, mely valamelyest segítséget nyújtott az embereknek. A politikus kiemelte, a kormány érdekelt a magas infláció fenntartásában, hiszen a 27 százalékos áfa mellé beiktatták a 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadót, melyet végül a lakosságra terheltek.

Ez azt jelenti, hogy a kormánynak 31 százalékos forgalmi adó bevétele van majdnem minden egyes termék eladása után. Ennek eredményeképp a kormányzat a tervezetthez képest 1000 milliárddal több áfabevételt tud realizálni.

Korózs Lajos szerint Orbán Viktor hiába rendelte el az infláció felére csökkentését, ez a szándék valódi intézkedésekkel nincs alátámasztva.

Hozzátette, az év második felében valószínűleg csökkenni fog az infláció, de érdemes megnézni, hogy a lakosság egészére mért inflációs ráta is már 25 százalék felett volt tavaly. A nyugdíjasok fogyasztói kosara által mért infláció pedig már a 27 százalékot is meghaladta.

A politikus emlékeztetett, azoknak a terméknek az ára növekszik a leginkább, melyeket minden nap meg kell venni, ilyen például a tej, a pékáru, a kenyér és a száraztészta. Ezen termékek ára akár 70 százalékkal is emelkedett, valós intézkedést pedig még nem tett a kormány ezen árak visszaszorításának érdekében.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: