Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján, beszédében reagált Orbán Viktor miniszterelnök mondataira és bejelentette, az MSZP elindítja az Élelmiszerár-STOP kampányát, mely a hatósági ár kiterjesztését célozza..

A szocialista politikus beszédében egy sodródó hajóhoz hasonlította Magyarországot 2023-ban, melynek legénysége tévesen értékeli a hajó helyzetét és állapotát. Kiemelte azonban, ez katasztrófához vezet, melynek a „hajó minden utasa áldozata lesz”.

Elmondta, Magyarország 2023 február végén a világ pénzügyileg legsérülékenyebb 5 országa között van.

EU-rekord inflációval, recesszióközeli gazdasággal, megugró költségvetési hiánnyal, csökkenő reálbérekkel. Válságban van az oktatás, válságban van az egészségügy, válságban van a megélhetés és a szociális biztonság, emellett továbbra is válságban van a jogállamiság és a demokrácia is.

Hozzátette, az uniós pénzek is pontosan azért nem érkeznek, mivel Orbánék képtelenek teljesíteni az EU jogállamisághoz kötődő elvárásait.

Magyarország a fideszes politika miatt egyre inkább elszigetelődik az EU-ban is, hiszen antidemokratikus politikájuk a szövetségesek érdekeivel ellentétes.

Tóth Bertalan elmondta, az Orbán-kormány hazudott. Hazudott, mert azt ígérte, hogy a rezsicsökkentés megtartásával, a személyi jövedelemadó visszatérítésével, benzinár-stoppal és élelmiszerár-stoppal védi a családokat.

Ezzel szemben eltörölték a rezsicsökkentés korábbi formáját, megszüntették a benzinár-stopot és most ki akarják vezetni az élelmiszerek árstopját is április 30-án.

Hazánkban november óta az EU-átlag háromszorosa, csaknem 50 százalékos volt az élelmiszerár-drágulás.

A drágulás okozója pedig nem más, mint maga az Orbán-kormány és a véghez vitt adóemeléseik. Az élelmiszerárak tehát nem az ársapkák miatt, hanem a közel 30%-os ÁFA és az ezzel azonos hatású, árbevételre kivetett különadók következtében növekednek, melyet nevezhetünk orbáni inflációnak is.

Az MSZP szerint a radikális változás kellene az adópolitikában, de a Fidesz-kormány erre nem hajlandó, ezért szükséges az élelmiszer ársapkák további fenntartása, sőt az egyre nehezebb megélhetés miatt további termékek bevonása is indokolt. Ki kell mondani, hogy az adónövelések miatti élelmiszer infláció idején fontos szerepe van a nyolc alapvető élelmiszer hatósági árának.

Az ársapkák nem mérséklik, de nem is növelik az inflációt. Az élelmiszer árstop még ha csekély mértékben is, de segíti az átlagkereset és átlagnyugdíj alatti bevétellel rendelkező családok mindennapi megélhetését.

A Magyar Szocialista Párt ezért online konzultációt is indít, melyet a www.elelmiszerarstop.hu oldalon lehet kitölteni. Emellett a következő 5 pontos javaslat-csomagot állította össze:

Ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig fenn kell tartani, és ki kell terjeszteni az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat!

  • Az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ja 0% legyen!
  • Az élelmiszerekre is kivetett extra ÁFÁ-t – ami jelenleg 4,1% mindenre extra elvonásként – meg kell szüntetni!
  • Az adócsökkentés után állami hatóság ellenőrizze az árak csökkenését!
    A kisboltok és a kistermelők kapjanak állami kompenzációt az ársapkák miatti veszteségért!

A RezsiSTOP mellett Élelmiszerár-STOP-ra van szükség, nem fideszes megszorításokra!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: