Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszter, az MSZP Választmányának elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában többek között arról beszélt, hogy a Fidesz továbbra is befolyása alatt tartaná az egyetemeket azzal, hogy a polgármestereket, parlamenti képviselőket megtartaná az egyetemi alapítványok kuratóriumának élén.

Navracsics Tibor javaslatcsomagot küldött Brüsszelbe, melyben többek között az szerepel, hogy a helyettes államtitkároknak, a polgármestereknek és az országgyűlési képviselőknek nem kellene lemondania az egyetemi kuratóriumi tisztségükről.

„Most komolyan gondolja azt valaki, hogyha a minisztereket kivonják, de a helyettes államtitkár vagy a többségi frakció egy parlamenti képviselője bemegy, akkor az máshogy fog szavazni, mint ahogy az igen tisztelt főnökség eldöntötte” – reagált a hírre Hiller István.

Az egyetemi modellváltás nem hoz minőségbeli javulást a felsőoktatás színvonalába.  A szocialista parlamenti képviselő kijelentette, az alapokkal van baj.

Azzal, hogy az állami egyetemek nagy részét, a vidéki tudományegyetemek mindegyikét alapítványi kuratóriumokba szervezték.

„Ez nem a diákjaink, nem az egyetemeink és nem ennek az országnak az érdekét szolgálja. Ez egy hatalompolitikai lépés”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az oktatás az Európai Unión belül nemzeti hatáskörben van, az Unió ezekbe a kérdésekbe egyedül azért szól bele, mert uniós pénzt érintenek.

Az alapokkal, vagyis az egyetemek állami tulajdonból alapítványi tulajdonba adásával „Brüsszel nem vitatkozik. Azért nem vitatkozik, mert nemzeti hatáskörben van, nem is vitatkozhat.

De én ennek a nemzetnek a tagja vagyok, következésképpen én vitatkozom vele, mert azt látom éppen a nemzetközi trendekben, hogy nem ez az irány” – jelentette ki.

Újra kiemelte, egy egyetem színvonala és helyezése az egyetemek rangsorában nem attól függ, hogy állami vagy alapítványi tulajdonban van-e.

A közoktatásról is beszélt a volt oktatási- és kultúrminiszter. Tíz év alatt, amióta elvették az önkormányzatoktól az iskolákat és a központosított KLIK alá helyezték őket, bebizonyosodott, hogy a magyar közoktatás „rosszabb állapotban van, mint amikor elkezdték.

Nem jobb állapotban, nem ugyanott, hanem rosszabb állapotban” – jelentette ki. Hozzátette, a kistelepüléseken az önkormányzati iskolafenntartás több nehézséget jelentett, mint amennyi előnnyel járt, de az összes iskola elvételével a fideszesek „átestek a ló túlsó oldalára”.

„Azok, akik akarják és tudják, azok kaphassák vissza az iskoláikat” – fogalmazta meg a legjobb megoldást.

Hozzátette, azt javasolja, és szívesen folytat erről vitát, hogy azok az önkormányzatok, amelyek akarják, hogy iskolájuk legyen és képesek a fenntartására, ezt az önkormányzati testületi többségi szavazást követően megtehessék.

Az Egyenes Beszéd műsorába Hiller Isván egy lakossági fórumról érkezett, melynek fő témája az oktatás volt. Kérdésre válaszolva elmondta miért fontos kapcsolatot tartani a választókkal.

“Én szívesen vásárolok egy pesterzsébeti pékségben, vagy van kedvenc virágárusom, akinek akár virágot is viszek, nagyon jókat beszélgetünk, van kedvenc éttermem a kerületben” – mondta Hiller István.

A szocialista politikus nagyon fontosnak tartja, hogy legyen egy állandó, és közvetlen kontakt az emberekkel, akár úgy, hogy együtt állnak sorba a postán. Ez sokkal többet jelent, mint egy megszervezett lakossági fórum.

Azt a politikust azonban, aki nem jár emberek között, „nem mer beállni a pénztárnál a sorba, ahol előtte is, meg utána is választó van”, hanem „bezárkózik és barlangokból üzenetekkel fogalmazza meg az élet nagy érzéseit, azt egy idő után el kell zavarni.”

2022 tavaszán az ellenzék vereséget szenvedett, de sokan elnyerték a választók bizalmát egyéni választókörzetükben, így például Hiller István is nyert Budapest 16-os választókörzetében.

Úgy érzi választóit nem hagyhatja cserben, nem teheti meg, hogy nem jár be a munkahelyére. Részt kell venni a parlamenti munkában, de emellett az országot is járni kell. Emiatt az MSZP számos kezdeményezéssel él, de eközben a szocialista politikusok az emberek között járnak „Pécstől Szolnokig és Sárospataktól Pécsig”.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: