Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, szerdai online sajtótájékoztatóján Orbán Viktor szombati évértékelő beszédére reagált.

A szocialista politikus a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetéről beszélt 5 pontban, melyek a miniszterelnök beszédéből kimaradtak.

A politikus elmondta, a Fidesz becsapta a választókat a fejlesztési pénzek nagyságával kapcsolatban is. Ígéretükkel szemben a támogatásoknak csupán egyharmada vehető biztosra, a többi kétséges.

Hozzátette, az átmeneti támogatások esetében sem járt el tisztességesen a kormány, hiszen nem jelentették meg az igényléseket lehetővé tevő rendeleteket.

Harangozó Gábor második hatalmas problémaként a hazai mezőgazdasági- és élelmiszeripari helyzetről beszélt.

Elmondta, folyamatos Magyarország leszakadása ezen a területen is, ma már csak a bolgárokkal veszi fel a versenyt a hazai mezőgazdasági- és élelmiszeripar. Kifejtette, mindenki más a szervezettség és a hatékonyság miatt tudja olcsón biztosítani az élelmiszerellátás.

Harmadikként a magyar mezőgazdaság legnagyobb problémájáról, a túlzott centralizálásról, továbbá, hogy a kis- és közepes gazdálkodók cserbenhagyásáról beszélt. Hozzátette, a hazai alapanyag termelés is soha nem látott bajban van, lassan mindenből importra szorul az ország.

Negyedszerre a keleti országrész felzárkóztatásáról beszélt. Mint mondta, az Alföld remek lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság számára, ám Orbánék ehelyett inkább akkumulátorgyárakat akarnak telepíteni. Harangozó Gábor szerint az “összeszerelőüzemek” behozatala egyáltalán nem az Alföldön élők helyzetét segíti.

Utolsó témaként a hazai élelmiszerinfláció okairól beszélt az alelnök. Elmondta, a hazai mezőgazdasági ipar leépítése és hatékonytalansága azt okozza, hogy mindenki olcsóbban és jobban tud termelni, mint Magyarország, így ez az árak növekedéséhez vezet.

Továbbá, a kormány az aszálykárok helyrehozatalára is elenyésző mennyiségű pénzt különített el, így a gazdálkodók képtelenek kitermelni a hiányzó bevételt, melynek következtében szintén kénytelenek az árakon emelni.

Mindezek mellett a kormány nem nyújt rezsitámogatást a megnövekedett energiaárakkal küzdő mezőgazdasági termelőknek, akiknek így csak az áremelés marad.

Harangozó Gábor hozzátette, az inflációhoz járult hozzá az is, hogy a gazdálkodók nem tudtak árstopos üzemanyagot venni.

Végezetül a politikus kiemelte: az MSZP támogatta, sőt kezdeményezte az ársapkák bevezetését, de nem ilyen átgondolatlanul, ahogy azt a kormány vitte véghez. Elmondta, azáltal, hogy csak bizonyos fajta termékekre vezették be az ársapkát, csak azt érték el, hogy a helyettesítő termékek árai növekedjenek.

Harangozó Gábor emlékeztetett, a Fidesz által bevezetett kiskereskedelmi különadó az élelmiszerek áfáját 27 százalékról 31-re emelte, ez pedig szintén az élelmiszerár-növekedéshez járult hozzá.

Az MSZP alelnöke szerint Orbánéknak ezekkel a kérdésekkel kéne foglalkozni, így tudnának jót tenni a lakosságnak.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Pataky Attila gyakorlatilag szerelmet vallott Orbánnak

Pataky Attila, az Edda Művek együttes frontembere, exkluzív interjút adott a Mandinernek, ahol nyíltan beszélt az őt ért kritikákról, a földönkívüli élet létezéséről, a...

Tragikus adatokkal ált elő Dobrev Klára

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában – mondta a DK árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján. Dobrev...

Orbán sötét boszorkánykonyhája újra ontja a szemetet: Itt a Fidesz sötét kampánya

A kormánypropagandát a jelek szerint Karácsony Gergely egy mondatára futtatják fel. A Fidesz egy "figyelemfelhívó" kampányt indít - jelentette ki a párt kommunikációs vezetője Hollik...