Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kérdéssel fordult Matocsy György jegybankelnökhöz és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, csak szóbeli küzdelmet folytatnak a spekulánsok ellen, vagy esetleg tenni is kívánnak valamit a KSH botrányos adatszivárgási ügyében.

A legfőbb ügyész válaszára még várunk, de az MNB elnöke arról tájékoztatott bennünket, hogy zajlik az adatgyűjtés az KSH adatszivárgási ügyében.

2023. február 6-án reggel nyert bizonyságot, hogy a friss KSH jelentéshez jutott hozzá egy magántulajdonú gazdasági társaság, a fidesz-közeli Makronóm Intézet.

Vagyis az intézet több nappal a hivatalos megjelenés előtt ismerte a KSH adatait. Ilyen szintű kiszivárgás példátlan a magyar statisztika történelmében!

Továbbá, mivel már február 4-én, szombaton igazolhatóan a magántulajdonú társaság birtokában állt a jelentés, a KSH közleménye szerint az csakis a hivatalon, vagy egy állami vezetőn keresztül szivároghatott ki.

Ezek alapján megalapozottan merülhet fel a hivatali visszaélés bűntette, valamint bennfentes információ jogosulatlan közzétételének vétsége is.

Amennyiben a Makronóm jelentései pénzpiacon tevékenykedő szereplőkhöz is hozzájutottak, úgy a bennfentes kereskedelem bűntette is felmerülhet.

Éppen ezért az MSZP továbbra is várja Polt Péter válaszát és az MNB adatgyűjtésének eredményét. Teljes transzparenciára van szükség! Amíg nem kerül pont az ügy végére, addig álláspontunk szerint ez is egy újabb példa a Fidesz hátországának összefonódására.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: