Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Csalás és hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt büntetőfeljelentést tesz az FHB-kötvénycsere ügyében Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője – jelentette be a politikus a Spirit FM rádió műsorában csütörtökön.

„A magyar államot, a magyar adófizetőket kár érte! Ennek felkutatása, kiderítése érdekében meg fogom tenni a büntetőfeljelentést” – jelentette ki.

Az „Itt a piros, hol a piros?” szemfényvesztéshez hasonlította a szövevényes kötvénycsere-ügyletet, mely során 30 milliárd forintnyi, a magánnyugdíjpénztári vagyonból is származó közpénz került magánkezekbe.

Ezt bizonyítja az a tulajdonosi döntésről szóló, 10 évre titkosított dokumentum, melyet a titkosítás lejárta után adatigényléssel is csak hosszas huzavona után tudott megszerezni, miután a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva még 90 nappal meghosszabbította az ügyintézés határidejét – mondta el.

A Facebook oldalunkon is korábban közzétett iratból az látszik, hogy „nem az állam ejtett valakit foglyul: a Fidesz ejtette foglyul az államot, már 2012-ben” – mondta a politikus, aki jogászként úgy ítéli meg, az ügylet során megvalósult a már akkor is tiltott állami támogatás cselekménye, továbbá felmerül a csalás és a hűtlen, illetve hanyag kezelés bűncselekményének gyanúja.

A bonyolult kötvénycsere-ügyletről elmondta: a 2008-as gazdasági világválságot követően az FHB Banknál keletkezett 30 milliárd forintos hiányt akarta a Nemzeti Vagyonkezelő „megoldani”, ami az európai jog szerint büntetés terhe mellett tilos, és magát a tiltott állami támogatást is vissza kell fizetni.

A tranzakciósorozatban a Népszabadságot is megvásároló Heinrich Pecina üzletember érdekeltségének közvetítésével az állam olyan FHB-kötvénysorozatot cserélt el, amely a magánnyugdíjvagyonból származik, így jutott az FHB kedvezőbb tőkehelyzetbe.

Az erről szóló, Tóth által megszerzett dokumentumot Németh Lászlóné, az Orbán-kormány akkori fejlesztési minisztere írta alá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonosi képviselőjeként.

Az állami segítséget 10 évre titkosították, így az nem látszott; mint Az okos lány meséjében, „hoztam is, meg nem is” – idézte a népmesei motívumot a szocialista politikus.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: