Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP elnöke korábbi beszédét állította szembe a mai Orbán évértékelővel.

Beszéljünk a biztonságról és a békéről!

Arról a Magyarországról, ahol az ember egy péntek délután leülhet, hátradőlhet, becsukhatja a szemét, és tudja, hogy nem fog minden összedőlni, amíg nem néz oda. A magyar ember megint a biztonságból szenved hiányt.

A percét sem tudja megtervezni. Nézzetek végig az elmúlt éveinken!

Délelőtt Müller Cecíliát lestük a tévében, hogy egy járvány közepén elmondja, hogyan kell nyaralót szellőztetni meg tojásokat hipózni. Esténként a Magyar Közlönyt nézte interneten a fél ország, hogy másnaptól van-e még munkahelye. Egymásba érnek a rendkívüli jogrendek.

Amikor a biztonságot hiányolom, olyan egyszerű dolgokra gondolok, mint hogy 2023-ban hadd menjek le úgy a boltba, hogy tudom: van tej,van liszt, cukor.

És van elég pénze a legszegényebbeknek is, hogy az alap élelmiszereket meg vegye. Estig tudnám a problémákat sorolni, de a politikus ne keverje össze magát az újságíróval meg a civil jogvédővel, nekünk a megoldásokkal kell foglalkoznunk. Baloldali megoldásokkal, mondjuk ki ezt is végre!

Szocialisták vagyunk, szocialista pártot vezetek, itt és most legfeljebb kedvesen integetni tudok a jobboldal, de nem kötünk újabb rossz kompromisszumot a kedvükért. Tavaly tavasszal minden kis sarokba bevilágítottunk a kiábrándult fideszeseket keresve, reggeltől estig hallgattam a mesterterveket a jobboldal megszólításáról.

Meg is lett az eredménye. Én most nem fogom szólongatni őket, egy kedves integetés elég. Inkább foglalkoznék magunkkal, egymással, baloldali magyarokkal. Az MSZP eddig még mindig balról nyert választást.

Most pedig nézzen végig bárki az országon, a kontinensen, a világon, és merje azt mondani, hogy túl sok a baloldalból! Mondja azt, hogy már túl sok a megértés, a törődés, a békevágy! Mondja azt, hogy túladóztatjuk a gazdagokat, túl bőkezűen segítjük a szegényeket, túl sok a joga a korábbi elnyomottaknak!

Mondja ezt, és elviszem Borsod olyan tájaira, ha azt hitte, hogy csak távoli világokról szóló dokumentumfilmekben lát szegénységet és reménytelenséget 2023-ban. Magukra hagyták az embereket, nincsenek biztonságban.

Ez lenne az első lépés. A mi ajánlatunk ezzel kezdődik: az emberhez méltó élet feltételeinek meghatározásával és biztosításával. Szinte mindannyian használunk okos mobiltelefonokat. Komplett filmet lehet egy ilyennel forgatni, részvényekkel kereskedni, egészségügyi állapotunkat megfigyelni.

Nézz rá a telefonodra, gondold végig, mennyi mindent tud – és azt is, hogy a magyarok egy jelentős része, ha hazamegy, hiába nyomja meg a villanykapcsolót, nem gyullad fel a fény. A csapból nem jön víz. Fázik. Alig eszik. Az a határozott szándékunk, hogy legyen egy világos szolgáltatási kör,ami minden magyart megillet, amit az állam mindenképpen biztosít, hogy emberek tudjunk maradni.

Ezt sokféle módon tudjuk segíteni, de az az alap, hogy az állam egyet hátrébb lép, és azt mondja, hogy az alapvető élelmiszerekből nem szedek áfát. Nullás kulcs, nulla adó.

A második lépés a dolgozókról szól. Akkor vagy biztonságban, ha a munkád által képes vagy magadról és a szeretteidről gondoskodni. A NER 13 éve alatt néhány ipari vidék, néhány nagy gyár környezete volt az állandó hivatkozási alap, hogy lám, megoldottuk a foglalkoztatás problémáit.

A valóság ezzel szemben az, hogy tömegek útját zárták el a boldogulás felé. Nem jó az az ajánlat, amire válaszul tervezőmérnöktől a kőművesig mindenki külföldre tántorog. Magyarok százezrei! Oké, van egy gázszerelő, aki magángéppel jár nyaralni, de nem ez az általános. Apostoli szegénységet vállal mindenki, aki pedagógusnak megy. Ugyanolyan bizonytalan a léte a pizzafutárnak, az újságírónak és a kertésznek.

Összevissza rángatják őket. Az a határozott szándékom, hogy az MSZP minden erejével a dolgozót védje, annak megélhetését és biztonságát szolgálja. Hagyjuk végre dolgozni az embereket, ne legyen hetente egy újabb zseniális kormányzati ötlet, amit azonnal be kell jelenteni a Facebookon. Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol a munkavállalót nem lehet kisemmizni és kizsigerelni, a vállalkozó pedig évekre tud tervezni, nem forgatjuk fel az életét év közben megváltoztatott adójogszabályokkal.

Olyan Magyarországot akarunk, ahol a munkavállalót nem lehet kisemmizni és kizsigerelni! Erős szakszervezetekre van szükség, mert ha van erős szakszervezet, akkor van bérharc és több jut a dolgozóknak!

Nekünk igazi baloldaliaknak, szocialistáknak természetes szövetségeseink a szakszervezetek.

A harmadik lépés a nagy rendszerek reformja, ami az ország biztonságos jövőjének a kulcsa. Finanszírozható, mindenkit ellátó egészségügyet akarunk, ahol elegendő létszámú és jól megfizetett orvosok, ápolók dolgoznak. Saját közösségünk környékére, a tévés közgazdászoknak is mondom: igen, tudom, hogy ez sokba kerülne az államnak. Azért van állam, hogy ez kifizesse. Ezért szedünk adót, és igen, a gazdagoktól több adót kellene szedni.

Igen. Fizessenek a gazdagok!

A közteherviselés nagy rendszere reformra szorul. Mióta a munkám miatt sokkal többet vagyok Budapesten, újra és újra rácsodálkozok a csillogó autócsodákra és a hatalmas budai villákra – illetve arra, hogy ezek gazdáit ugyanúgy adóztatjuk, mint egy bolti eladót vagy egy kis pékség tulajdonosát. Miért?

Igen, nyugodtan rögzíthetik: többet kérnénk vissza a milliós fizetésekből, és mindent ott hagynánk a minimálbérből. És hogy ezek a vagyoni különbségek idővel csökkenjenek, ahhoz a kulcs az oktatásban van. Ez a társadalmi mobilitás alapja: minőségi közoktatás mindenki számára, és nyitott egyetemek.

Hadd forduljak pár szóval most akkor hozzájuk, a tehetős polgártársainkhoz. Hallom, hogy egyeseknek riasztó a pártelnökké választott gyári munkás. Ez nem veszély, hanem garancia arra, hogy amit a dolgozó emberek védelmében ígérünk azt be is tartjuk.

Volt időszak, amikor ez az oldal is gyártulajdonosok vezetésével kereste a sikert, a végére össze is omlottunk, és immár a negyedik NER-t nyögjük.

Önök pedig, kedves gazdag magyarok, ebben a világban állandóan kerülőutakra kényszerülnek. Hiába van pénzük, önök sincsenek biztonságban, mert folyamatosan le kell fizetniük a rendszert. A gyereküknek a magániskolát, magántanárt, most már az Erasmust is lassan. A szüleiknek a magánorvost.

Azért is járnak mindenhova autóval, mert az állami vasúttársaságban nem bízhatnak, hogy onnan és akkor indul a vonat, amit ígér a menetrend.

Dugdossák a pénzt, és nem forintban, mert bármikor lehet Matolcsy Györgynek egy újabb zseniális ötlete. Amikor én több adót kérek önöktől, az összességében még mindig kevesebb, mint amibe a NER most önöknek kerül.

Önöknek is jobb, ha több diplomás van ebben az országban – soha nem egy bemászó kohómérnök vagy közgazdász indította be a villájuk riasztóját, nem igaz? Önöknek is jobb, ha mindenhol működnek a jelzőlámpák és fel vannak festve a zebrák. Ha van elég rendőr, működik a közvilágítás, időben kiér a mentő. Együtt élünk ebben az országban. Ne féljenek tőlem, mindannyiunknak jót akarok!

A negyedik lépés Európa biztonsága.

Mondjuk ki: egyre fojtogatóbb a légkör az EU-ban. A szorongás évtizedeit éljük. Tőlem senki ne számítson az uniós vezetés kritikátlan dicséretére. Szolidáris, igazságos, emberközpontú Európát akarunk! Mi Szociális Unót akarunk, ahol a közös javakból nem a nemzetközi nagytőke elvtelen kiszolgálása az elsődleges cél, hanem az esélyteremtés a jobb életre, gyermekeink jövőjének biztosítására.

Nézzünk végig az elmúlt éveken!

Körberohanta egy járvány a bolygót. A telek szürkék és langyosak, a nyarak pusztítóak. Árvíz és aszály váltja egymást. Ma már nem úri huncutság a zöld gondolat, hanem a gyerekeinkért viselt felelősség legfontosabb alapja.

Egy világháború szélén táncolunk, és néhány rossz helyre hulló rakétadarab is világégéshez vezethet. Nem üres szlogen a békevágy, hanem az egyetlen helyes válasz a fenyegető veszélyekre.

A békének nincs alternatívája!

Hat gyerekem van, tisztességben és szeretetben nevelem őket. Ugyanaz az ajánlatom az országnak is, mint ami a mi nagy családunkat működteti. Mindig lesz fedél a fejed felett, mindig meleg otthon vár. Lesz étel az asztalon. Cipőd nem lesz lyukas, kabátod sem széllel bélelt.

Aki bántani akar, annak letöröm a derekát.

Ápolunk, ha beteg vagy, lesz gyógyszer a bajra. Mindig meghallgatjuk a véleményed.
Lehetsz, aki lenni akarsz. Tanulhatsz, megismerheted a világot, választhatsz magadnak életet, hasznos és boldog életet. A nemzeted büszke lesz rád, és te is Magyarországra. Biztonságban járhatsz a magasban, mert apád mindig ott lesz, hogy elkapjon, megtartson, biztasson.

Biztonságot minden magyarnak!

Ezt csak mi tudjuk megcsinálni az igazi baloldal!
Tegyük, amit a szívünk diktál, ami baloldalon van és vörös!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: