Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Kúria döntése alapvető fordulatot hozhat a terrorral és megfélemlítéssel politizáló Orbán rendszerrel szemben, ugyanis a legfontosabb eszközt nyílvánította törvény ellenesnek, amivel a kormány eddig visszaélt.

Fontos ítéletet hozott a Kúria: a sztrájk, mint politikai véleménynyilvánítás nem lehet ok a munkavállaló elbocsátására, még próbaidő alatt sem, amikor a felmondást amúgy nem kell indokolni.

A döntés megerősítést jelent a tiltakozó pedagógusoknak is. A sztrájkban való aktív részvétel és a sztrájkkövetelések melletti kiállás olyan véleménynek minősül, amely védett a diszkriminációval szemben.

A TASZ közleményében precedens értékűnek nevezi egy kirúgott oktató – Faur Anna – esetét. A jogvédő szervezet szerint a Kúria döntésétől más bíróságok csak kivételesen indokolt esetben térhetnek el, így ez a döntés minden munkavállalónak hivatkozási alapul szolgálhat.

Faur Annát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóját 2020 novemberében próbaideje alatt rúgták ki. Meggyőződése szerint azért, mert támogatta az SZFE dolgozóinak sztrájkköveteléseit és aktívan részt vett a dolgozói sztrájkban.

Próbaidő alatt a felmondást nem kell indokolni, ám a felmondás ilyenkor sem lehet megtorló jellegű, ezért pert indított, az ügyét pedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet képviselte.

A bíróság az elsőfokú, majd a másodfokú ítéletben is nekik adott igazat: kimondták, hogy az SZFE jogellenesen megkülönböztette Annát, amikor a politikai véleményének megtorlásaként megszüntette munkaviszonyát.

„Ez az ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén. A munkáltató a jogerős ítéletbe sem törődött bele, és felülvizsgálatot kezdeményezett a Kúriánál” – írja közleményében a jogvédő szervezet.

Az ügy precedens értékű, ugyanis a Kúria úgy ítélte meg, hogy egy munkavállalónak a sztrájkolás, a sztrájkkövetelések és a tiltakozás támogatása lényeges személyiségi eleme.

Emellett azt is megállapították, hogy ha a dolgozók sztrájkkövetelései önmagukban is politikai véleményt fejeznek ki – ahogy ez az SZFE és a tiltakozó pedagógusok esetében is igaz –, akkor ezek messze túlmutatnak a csupán a munkaviszonyt érintő követeléseken – állapítja meg a TASZ.

A közlemény szerint a Kúria döntése megerősítést jelent az aktuálisan sztrájkoló pedagógusoknak is, ugyanis egyértelművé teszi: a sztrájkban való aktív részvétel, illetve annak kimutatása, hogy ha valaki elkötelezett a sztrájkkövetelések iránt, olyan véleménynek minősül, amely védett a diszkriminációval szemben.

A jogszabály szerint sztrájkolás miatt egyébként sem lehet senkit eltávolítani, de az ítélettel a Kúria megerősítette: még próbaidő alatt sem lehet valakinek megszüntetni a munkaviszonyát azért, mert a munkáltatónak nem tetszik a véleménye, ami akár csupán a sztrájkhoz való csatlakozás is lehet. A Kúria döntésétől más bíróságok csak kivételesen indokolt esetben térhetnek el, így ez a döntés minden munkavállalónak hivatkozási alapul szolgálhat.

via: HírKlikk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: