Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ígéretéhez híven ma folytatta a Posta – Takarékszövetkezetek – FHB hármas furcsa, közpénzből támogatott üzleteit feltáró bejegyzéssorozatát. A politikus továbbá bejelentette: készül a feljelentés.

Csütörtökön kezdte az ügy nyilvánosságra hozatalát, ma folytatja Tóth Bertalan. A most megszerzett tulajdonosi határozat a Fidesz-kormány és az FHB Nyrt. sokáig titkolt csereügyletéről szól, melyet Németh Lászlóné írt alá még 2012. december 15-én.

A dokumentumból fény derül a következőkre:

az államosított magánnyugdíjpénztári vagyonban lévő FHB-kötvényeket cserélteti el a miniszter asszony egy új kötvénysorozatra,

a csereügyletben – a közzétett kibocsátói közleménnyel szemben nem egy független külföldi befektető, hanem – az FHB Nyrt. akkori egyik tulajdonosa, a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecina érdekeltsége és az állami MNV Zrt. vett részt,az állam jobb kötvényeket cserélt rosszabbra.

Tóth Bertalan kiemeli, a dátumokkal sincs mindern rendben, hiszen a miniszter asszony a 48/2012. (XII. 15.) RJGY határozatot 2012. december 15-én adta ki. A csereügyletben megjelölt új FHB-kötvény jegyzésére 2012. december 17-én, tehát két nappal a miniszteri határozat aláírása után, a kötvény-sorozat kibocsátására pedig 2012. december 20-án került sor.

A szocialista frakcióvezető a következő kérdéseket teszi fel, a fentiek fényében:

Pecina úr érdekeltsége mégis, hogyan tudta cserealapként felajánlani a magyar kormány számára az FHB Nyrt. új kötvénysorozatát 2012. december 15-én (vagy előtte), ha az említett kötvénysorozat jegyzése még meg sem kezdődött, nem lett kibocsátva, és nem állt a tulajdonában?

Németh Lászlóné és a magyar kormány hogyan győződött meg arról, hogy a cserealapként felajánlott kötvénycsomag létezik, milyen értéket képvisel, azzal Pecina úr érdekeltsége rendelkezik-e, ha a hivatkozott kötvénycsomagot a 48/2012. (XII. 15.) RJGY határozat időpontjában még le sem jegyezték (sem a VCP, sem más)?

Mit tudott az ügyletről, a még ki sem bocsátott kötvénycsomaggal tervezett ügyletről az FHB Nyrt. felügyelőbizottsága, és annak elnöke, Lantos Csaba?

A politikus felhívja a figyelmet arra is, hogy a 48/2012. (XII. 15.) RJGY határozat szerint a csereügyletben részes kötvénycsomagok értéke az Ernst & Young Tanácsadó Kft. 2012. december 11-i független vagyonértékelése alapján kerültek megállapításra.

A határozat szerint tehát azokról a kötvényekről is 2012. december 11-én készült vagyonértékelés, amelyek aznap, vagyis 2012. december 11-én kerültek az MNV Zrt-hez a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból, és arról a kötvénysorozatról is, amelynek a zártkörű jegyzésére 2012. december 17-én, kibocsátására 2012. december 20-án került sor.

Ezek tudatában Tóth Bertalan az alábbiakra keresi a magyarázatot:

Hogyan, milyen információk alapján tudott Ernst & Young Tanácsadó Kft. 2012. december 11-én független vagyonértékelést adni egy még le sem jegyzett, ki sem bocsátott FHB kötvénycsomagról?

Hogyan hivatkozhatott Németh Lászlóné az MNV Zrt. tulajdonában lévő egyik forint alapú kötvénycsomag értékének meghatározásával kapcsolatban az Ernst & Young Tanácsadó Kft. 2012. december 11-i vagyonértékelésére, amikor a határozat 1. pontjában a nevezett kötvények értékének feltüntetésekor 2012. december 13-i MNB árfolyammal számolt euró alapú értékét tüntette fel?

A szocialista frakcióvezető kiemeli, a dátumok mellett azonban a vagyon értékelésével kapcsolatban is vannak furcsaságok: eltérő nyilvántartási értékek, kamatbevételekről való lemondás, nehezen magyarázható kötvényértékelés. “A válaszra csak egy új büntetőeljárás deríthet fényt.

A feljelentés készül.” – zárta bejegyzését Tóth Bertalan és megígérte, nemoskára jön a következő résszel.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: