Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Egyenes Beszéd vendége volt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke.

Néhány hét alatt több száz főt bocsátottak el a honvédségtől arra hivatkozva, hogy túl sok volt a tábornok és túl kevés a közlegény. Többek között ennek az árnyoldalairól is beszélt Harangozó a műsorban.

A politikus kiemelte, a honvédségben befagyott az előremeneteli rendszer, ezért pedig Orbán Viktor és a kormánya a felelős.

Hozzátette, ő maga is számtalanszor hívta fel a figyelmet arra, hogy mekkora hiba volt 10 évvel ezelőtt megszüntetni a szolgálati nyugdíj rendszerét mind a rendvédelem, mind a honvédelem területén.

A szocialista politikus szerint a kormány most „láncfűrésszel kezdte el szétkaszabolni azt a rendszert, amelyik hazánk biztonságáért felel, szomszédunkban egy háború idején.”

A leépítést egy haderőfejlesztési időszakban kezdték el, amikor az új eszközök beszerzése és megtanulása egyébként is felforgatja a szervezetet.

Az MSZP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy minden egyes döntésnél a miniszter dönt, hogy kit küld el, eddig 110 ilyen döntés született.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem karáról is további tiszteket távolítottak el Harangozó információi szerint. A leépítés így valójában azt teszi lehetővé a kormány számára, hogy azt távolítsák el, akit akarnak, különböző indokokra hivatkozva.

Harangozó Tamás elmondta: egy ilyen szintű átalakítást nem lehet úgy levezényelni, hogy abban ne sérüljön a szervezet, ez tehát jelenleg nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

„Egy ilyen szintű, egyidőben történő vezetői leváltást semmilyen rendszer nem tud kiheverni egyik napról a másikra” – közölte. Hozzátéve, hogy rossz esetben a jelenleg zajló leépítés középtávon is gondokat okozhat.

Azért is nehezen lehet elhinni, hogy szakmai alapú elbocsátásokról van szó, mert több, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező, jelenleg is misszión lévő vezetőt rendeltek haza azért, hogy elküldjék.

A politikus szerint ez a jelenleg katonának készülő fiatalok számára is riasztó lehet, hiszen nem tudnak stabil, kiszámítható életpályaként tekinteni a szolgálatra, hogyha ilyen hirtelen, ilyen nagy mértékű leépítés bármikor megtörténhet.

Az MSZP képviselője továbbá elmondta, a legrosszabb üzenet, amit a lehető legstabilabban működő honvédségnek lehet üzenni, hogy „sosem vagy biztonságban”. „Így nem lehet modern, 21. századi NATO-hadsereget csinálni” – zárta gondolatait Harangozó Tamás.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: