Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A felsőoktatási intézmények kuratóriumaiba kinevezett miniszterek visszahívása szükséges, nélkülözhetetlen feltétele az Európai Unióval folytatott tárgyalásoknak, az Erasmus+, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban való magyar részvétel folytatásának.

Az ilyen összetételű és ilyen módon kinevezett kuratórium példátlan Európában, ezért ennek megszüntetése nyilvánvaló feltétele volt az unióval történő esetleges későbbi megegyezésnek, így a kormány kénytelen volt ezt megtenni.

Az egyetemi modellváltással kapcsolatos ellenzéki aggályok bebizonyosodtak, mára kiderült, hogy az egyetemeket fenntartó kuratóriumok költségeinek jelentős része a kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagok honoráriumára megy.

Az MSZP elvárja az alapítványi kuratóriumi posztokról lemondott miniszterektől, hogy tiszteletdíjukat azonnal és maradéktalanul fizessék vissza az alapítványokba, az így befolyt összeget pedig az alapítványok hallgatói ösztöndíjakra fordítsák.

A kuratóriumokba delegált kormánytagok 2020 közepe óta veszik fel a tagság után járó tiszteletdíjakat.

Az elmúlt években azonban a kormányzati propaganda ellenére érdemi színvonalemelkedést nem hozott az egyetemek átalakítása, ez is indokolja a tiszteletdíjak visszafizetését.

Az MSZP az első perctől világossá tette, hogy a korábban állami fenntartású egyetemek átszervezését alapítványi formába nem támogatta és nem támogatja, azt politikai akciónak tartja, a hatalom részéről a szellemi-intellektuális tér elfoglalására tett kísérletnek, abban nem látja a felsőoktatás színvonalának emelését.

Ez különösképpen igaz a vidéki tudományegyetemekre – Pécs, Szeged, Debrecen -, amelyek esetében az MSZP álláspontja továbbra is az, hogy a vidéki tudományegyetemek az állam fenntartásában és tulajdonában álljanak!

A vagyonkezelő alapítványok pedig az adófizetők pénzét a diákokra fordítsák, és ne a politikai kinevezettek honorálására!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

„Kártyavárként omolhat össze a rendszer”, ha Karácsonyék mintapere győz a bíróságon

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, egy friss sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat a mai napon jogi lépéseket tesz a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos, jogellenesnek...

Kést rántott egy idős nő Orbán Viktor születésnapján

Csak úgy áradt a keresztényi szeretet a szentmisén. A Gulyáságyú Média hírportál beszámolója szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eljárást kezdeményezett egy idős nő ellen, aki...

Újabb adóemelést jelentett be a kormány – sokaknak fog fájni

A 2024-es esztendőre szóló adócsomagot benyújtotta a kormány - értesült a HVG. Ezt az új intézkedést sokan kormányzati megszorítócsomagként értékelhetik, mivel számos területen érinti a...