Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Vajda Zoltán a Költségvetési bizottság szocialista elnöke volt az ATV műsorának vendége szerda reggel.

Szó volt a rendeleti költségvetésről és arról is, hogy a kiskereskedelmi forgalom hogyan csökkent és ez miért hatalmas probléma.

Vajda Zoltán elsősorban kiemelte, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány rendeletekkel fogadja el a költségvetést, mint mondta, még a Kádár-rendszer sem idejében csinált ilyet a kormányzat.

A szocialista országgyűlési képviselő hozzátette, az, hogy végül a Költségvetési bizottság tárgyalhatja költségvetést csupán egy szépségtapasz, szerinte a kormány azért döntött végül így, mivel az Uniós tárgyalások is egy kiélezett ponthoz érkeztek.

A kormány 1000 milliárd forinttal több áfa bevétellel számol az idei évre, ez azt jelenti, hogy minden magyar ember 100 ezer forinttal több áfát fog befizetni. Vajda hozzátette, hogy a kivetett ágazati különadókból is rengeteg pénz fog befolyni az államhoz, amit szintén a magyarok fognak megfizetni.

Emellett 1000 milliárddal több a kamatkiadás is, amit azért kell fizetni a magyaroknak, hogy finanszírozva legyen az államadósság.

A Költségvetési bizottság elnöke elmondta, nem lehet megmondani, hogy a kormányzat ki fogja-e vezetni a különadókat, de felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg 31 százalékot kell az élelmiszerekre ráfizetni, ennek is köszönhető, hogy például 1000 forint egy doboz tejföl.

Vajda elmondta, amikor egy kormány szándékosan alul tervezi az inflációt, annak minden esetben a költségvetés a nyertese, hozzátette, pénteken kerülnek nyilvánosságra a januári inflációs adatok, amik nagy valószínűséggel nem fognak csökkenni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor az inflációs várakozások beleépülnek a gazdaságba az „nagyon nagy baj tud lenni”.

Az MSZP politikusa hozzátette, a most adott nyugdíjemelésért nem lehet hálásnak lenni mert egy tudatosan alultervezett inflációnak a kompenzálásáról beszélünk.

Vajda szerint nem lehet komolyan venni, hogy a kormány magán kezdi a spórolást, amikor Szijjártó Péter repülőútjain 5 millió forintot „uzsonnázik el”, vagy a Vodafone-felvásárlásra is jut pénz.

A politikus hozzátette, sok milliárd forintot másra is lehetne költeni. Vajda felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP nullára csökkentené az alapélelmiszerek áfáját, ez azonnali segítséget nyújtana a magyaroknak és még az infláció is csökkenne.

A Költségvetési bizottság elnöke kiemelte, az élelmiszerkereskedés volumene csökkent, tehát adott mennyiségű termékből kevesebbet lehet megvásárolni, de több pénzért. Vajda Zoltán szerint fekete afrikai szintre juttatták Orbánék Magyarországot, az emberek már sok esetben a szükséges kalóriamennyiséget sem tudják bevinni. A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország már Európa rekorder korrupcióban, élelmiszerár inflációban és abban is, hogy mennyivel csökkent az élelmiszerkereskedelem volumene.

A hétfői KSH-adatszivárgás kapcsolatban Vajda elmondta, reméli, hogy ez csak egyszeri, véletlen eset, hiszen, ha már az is felmerül, hogy az „adatokkal machinálnak”, akkor „megáll a tudomány”, hozzátette őt most a leginkább a pénteken érkező inflációs adatok érdeklik. Az MSZP politikusa elmondta az állami vagyongazdálkodással kapcsolatban, hogy az állam általában rossz gazdája a vagyontárgyaknak, de hazánkban Vajda szerint a kormány tudatosan rossz gazda.

A szocialista politikus kiemelte, fontos utcafórumokat tartani, hiszen így lehet a legközelebbről megismerkedni az átlagemberek problémáival. Vajda Zoltán elmondta, az embereket az érdekli a leginkább, hogy mitől ilyen magasak az élelmiszerárak, így ezzel a legfontosabb foglalkozni, az állami vagyongazdálkodás kevésbé foglalkoztatja az átlagembert.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: