Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nekünk magyaroknak bizony van mire büszkének lennünk, ugyanis talán nincs a világon még egy olyan találékony nép mint a magyar.

Az alábbiakban 10 olyan magyar találmányt hoztunk el, amely valóban megváltoztatta a világot, legalábbis a maga korában annyira innovatív és forradalmi volt, amely bizonyosan előrébb vitte az emberiséget.

10. Atomreaktor

A mostani energiaválságban az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudunk minél kevesebb szennyezéssel, minél nagyobb energiát előállítani.

Gontodltad volna, hogy a nukleáris láncreakció felfedezése Szilárd Leó nevéhez fűződik, aki ezzel kulcsfontosságú szerepet vállalt az atomreaktor létrehozásában.

Felfedezésének egyenes következménye volt a nukleáris energia fegyverként való alkalmazása, hiszen ezzel akarták elkerülni a náci Németország térhódításait.

A fegyver megalkotásában óriási szerepet vállalt még Wigner Jenő és Teller Ede, szintén világhírű magyar fizikusok.

9. Filmfelvevő

Hollywood rengeteg mindent köszönhet nekünk magyaroknak, nem csak Lugosi Béla felejthetetlen alakítását Drakulaként. A mai modern filmfelvevő készülékek bizony egy magyar ötleten alapulnak.

Mihályi József és Riszdorfer Ödön munkájuk gyümölcse nem csak a filmfelvevő gép, de a félautomata fényképezőgép is.

Érdekesség: William Fox a FOX és a 20th Century Fox alapítója Magyarországon, Tolcsván született.

8. Számítógép

Elképzelhetetlen lenne a mai életünk számítógépek nélkül igaz? Nos gondolom senkit nem lep meg, hogy a számítógép is magyar találmány. Az első számítógép Neumann János nevéhez fűződik.

7. Villanykörte

Sokan gondolják, hogy Edison nevéhez fűződik a találmány, de sosem jöhetett volna létre Just Sándornak, Hanamann Ferencnek és Brody Imrének a találékonysága nélkül, akik megalkották a Wolfrám-szálas izzót, ezzel létrehozva egy erősebben és tartósabban világító égőt, mint az elődeik.

6. Léghajó

Ma már kevesen közlekednek léghajóval, de a maga korában valódi innovációnak számított a tömegközlekedés ezen formája. A terveket Schwarcz Dávid készítette, de sajnos a léghajó próbarepülését már nem érte meg. Zeppelin később a terveket Schwarcz özvegyétől vásárolta meg, és tette világhírűvé az elképzelést.

5. Helikopter

Ha már fellegek, nos van mit keresnünk nekünk magyaroknak a fellegek felett. Asbóth Oszkár gépe 1928. szeptember 9-én emelkedett függőlegesen a magasba. Ezzel megalkotta az áthidalhatatlannak hitt függőleges irányú emelkedés problémáját, és nemzetközi elismerésre tett szert.

4. Gyufa

Ezt az egyszerű, de nagyszerű eszközt Irinyi János 1836-os szabadalmának köszönhetjük, és habár manapság már kevesebbet használjuk az öngyújtók megjelenése miatt, rendkívül fontos mérföldkő volt a tűzgyújtás történelmében.

3. Golyóstoll

Először 1888-ban volt próbálkozás a megalkotására, de még fél évszázadig senkinek sem sikerült működő tollat létrehozni, ami nem kente össze a papírt, és nem volt hatással rá a gravitáció.

Végül Goy Andornak (Goy – goly-óstoll), később a végleges változatot pedig Bíró László József újságírónak sikerült szabadalmaztatnia 1943. július 10-én, ezért ezt a változatot a régies nevén Bíró-tollnak is ismerik.

Mára ez már a mindennapi munka elengedhetetlen kelléke. Gondoljunk csak bele, hány tollat fogyasztottunk ki életünkben.

2. Dinamó

Talán ez az eszköz a legszélesebb körben ismert magyar találmány, ami Jedlik Ányos nevéhez fűződik, ugyanis ő ismerte fel először a működési elvét, habár a szabadalmakat a Siemens váltotta ki rá. Szintén Jedlik fejéből pattant ki a szódavizet gyártó gép ötlete is, amelyhez ugyancsak nem rendelkezik szabadalmakkal.

1. Holográf

Ezt a különleges vizuális hatást nyújtó szerkezetet nem más alkotta meg, mint Gábor Dénes. A magyar fizikus olyan érdekes gépet hozott létre, amely forradalmasította az addigi képrögzítést, ugyanis az addig kizárólag 2 dimenziós vetületként értelmezhető látványt képes volt térhatásúvá tenni egy érzéki csalódással. Habár 16 évig fel sem figyeltek a találmányára, Gábor Dénes a holográfért végül 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: