Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezt ígérte a Fidesz.

Úgy tűnik, kormányzati ígéretekből és csúsztatásokból 2023-ban sincs hiány. Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára megerősítette, hogy a kormány az idei évre 10 százalék béremelést ad a pedagógusoknak és majd ezt egészíthetik ki uniós forrásokkal.

A kormány által beígért 10 százalékos fizetésemelésből sem igaz semmi: csupán a pedagógusok szakmai bérpótlékát emelték újabb 10 százalékkal, ami 3 éve nem változtat az alapbéreken és megalázóan kevés, miközben egy családi bevásárlás már 46 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

Rétvári Bence hiába hivatkozik az oktatásügyben lefolytatott kormányzati álkonzultációra is, miközben az oktatás a rendeleti költségvetés egyik nagy vesztese, ami jelentős reálértékcsökkenést jelent a kiadásokban.

Teljesen biztos, hogy a pedagógusok nem megszorítást követeltek az oktatás területén, márpedig amit a kormány tesz, azt nehéz máshogy hívni.

Az MSZP szerint elfogadhatatlan az a fideszes érvelés is, hogy a pedagógusok béremelését uniós forrásból kell finanszírozni, mivel ez minden országban a nemzeti kormányok feladata és kötelezettsége.

Az oktatás nemzeti ügy, része annak a nemzeti szuverenitásnak, amelyet a Fidesz állandóan hangoztat. Hogy is van ez? Brüsszeltől féltik az ország szuverenitását, miközben Brüsszeltől várják a pedagógusok béremelését?

Ha a kormány betartja a 2013-as törvényben rögzített ígéretét és a pedagógus bérek vetítési alapja a mindenkori garantált minimálbér, akkor mára a fizetésük nem a szakszervezetek által követelt 45 százalékkal lenne magasabb, hanem 80 százalékkal.

Nagy szükség van a pedagógusok bérének emelésére, de önmagában nem elég. Az emelést a központi költségvetésnek kellene állnia.

A kormánynak meg kellene terveznie, honnan lesz fedezet a pedagógusok fizetésének rendezésére, ugyanis az unió beszáll a béremelésbe, de hosszú távú fenntartása az állam feladata.

A Fidesz azzal, hogy mostohán kezeli a pedagógusokat, árt az oktatás színvonalának, aminek a legnagyobb vesztesei a tanulni vágyó fiatalok. A felnövekvő nemzedékeknek egy korszerű, sokszínű, értékteremtő oktatási rendszerre van szükségük, amely nem létezhet megbecsült és jól megfizetett pedagógusok nélkül!

A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint azonnali, nagyarányú és radikális béremelésre van szükség az oktatás minden területén, és garantálni kell annak értékállóságát!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: