Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Itt a fekete leves, amiről a választások előtt nem beszéltek.

Nagyon úgy néz ki, hogy átverték a teljes lakosságot és a kormány pocsék politikájának az árát most a teljes lakosság fizetheti meg. Alig telt el pár óra az új évből mégis egyre valószínűbb, hogy 2023 sokkal nehezebb év lesz, mint az óév.

Még a múlt évben eröltették át a parlamenten azt a módosítást aminek következtében a kormány rendeleti úton is módosíthatja a költségvetést.

Rengeteg titok lengi körbe a 2023-as büdzsét, azonban pár dolog már most világos:

a tervezett 5 százalékkal szemben a várható 15 százalékos inflációnak, és a rendeleti különadóknak köszönhetően az állam bevételei mintegy 5300 milliárd forinttal lesznek magasabbak az eredetileg tervezetnél, ami 17 százalékos növekedés.

A kiadások ennél gyorsabban, 19 százalékkal és 6300 milliárd forinttal nőnek, így a kormány 44 százalékkal emelte meg a várható hiány mértékét, amely így 3400 milliárd forint lesz, ez pedig 1048 milliárdos növekedés – elemzi a tervezetet a Népszava.

A rendeleti költségvetés módosításának origójában az energiatámogatások állnak, amit a júliusban elfogadott törvényben a kormány nevetséges mértékben alultervezett: júliusban még azzal számoltak, hogy 670 milliárd forinttal megússzák az energiatámogatást, most a rendeletben már 2610 milliárd forintnál tart a várható számla

A rendeleti büdzsé nagy vesztesei a humán kiadások: az egészségbiztosítási alap kiadásai a korábbi tervekhez képest mindössze 2,9 százalékkal nőnek, ami a 10-15 százalékos reálértékcsökkenést jelent a 15-20 százalékos inflációt figyelembe véve.

Hasonló a helyzet az oktatási kiadásoknál, amelyek egy fillérrel nem nőnek, de a rendőröknek sem jut sokkal több pénz. A foglalkoztatási alap kiadásai 2,1 százalékkal nőnek, így itt is legalább 10 százalékkal csökkennek a kiadások reálértékei.

Azt még nem tudni, hogy a kormány hol akarja ezeket a pénzeket megspórolni, de az már most látható, hogy brutális megszorításokat hozz a rendeleti büdzsé.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Néma csend lett: Az MSZP elnöke sarokba szorította Orbánékat a parlamentben (+videó)

„Fektessenek a tudásba, az összeszerelés felől tereljék a kutatás és fejlesztés felé a magyar gazdaságot, számolják fel a piacot agyonnyomó korrupciót, és válogassák meg,...

Pataky Attila gyakorlatilag szerelmet vallott Orbánnak

Pataky Attila, az Edda Művek együttes frontembere, exkluzív interjút adott a Mandinernek, ahol nyíltan beszélt az őt ért kritikákról, a földönkívüli élet létezéséről, a...

Tragikus adatokkal ált elő Dobrev Klára

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában – mondta a DK árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján. Dobrev...