Iványi Gábor - Fotó: nepszava.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mindannyian a jelenlegi kormány túszai vagyunk;

ha Orbán ezzel nyer valamit Brüsszelben, akkor valamit enged, de ha a vágyait követi, akkor beteges módon tovább sanyargat és gyötör bennünket

– fogalmazott Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke az Ujhelyi István EP-képviselővel folytatott évindító online beszélgetésében.

A “Heti Kettes Ujhelyivel” című videósorozat részeként közreadott interjúban Iványi Gábor többek között arról beszélt, hogy a mai Magyarországon formálisan vannak ugyan pártok, de valójában egy méltatlan eszközökkel dolgozó egypártrendszer működik.

Hozzátette, kevés különbség látszik a korábbi és a mostani egypártrendszer között, ugyanakkor véleménye szerint a NER jóval képmutatóbb és reménytelenebb, mint a rendszerváltás előtti időszak.

Iványi Gábor az Ujhelyi Istvánnal folytatott beszélgetésben felidézte, hogy a magyar kormány továbbra is milliárdokkal tartozik az iskolákat, egészségügyi és segítő intézményeket fenntartó szervezetének, amelynek legutóbb a közoktatásért felelős államtitkár cinikusan azt válaszolta:

ha nem tudják fenntartani az iskolákat, akkor szedjenek a diákoktól tandíjat. “Aki ismeri a munkásságunkat, az pontosan tudja, hogy olyan gyermekekről van szó, akik nem tudják megvenni maguknak a tornacipőt, akik csak akkor esznek főtt ételt, ha az iskoláinkban vannak” – tette hozzá a lelkész.

Iványi Gábor beszélt Ujhelyinek a 2022-es év utolsó napjaiban véghez vitt ukrajnai segélyútjáról is, amelynek során Kijevbe és a környékbeli településekre vittek tartós élelmiszereket, egészségügyi csomagokat és áramfejlesztőt, valamint egy mobil mosodát. A metodista lelkész személyes tapasztalatairól beszélve elmondta:

rendkívül negatív és terhelt Magyarország megítélése Ukrajnában a miniszterelnök nyilatkozatai és tettei miatt, ezen a mostani, önzetlen segítő látogatással is igyekeztek javítani. “Ellátogattunk például egy kijevi kórházba, de jártunk Borodinka városában is, amit teljesen felperzselt az orosz hadsereg.

Mindenütt azt csinálták a lakótelepeken, hogy a sorházak közepét kilőtték, ezzel statikailag megroppantva és lakhatatlanná téve a teljes épületet.

Láttam a főtéren az ukrán nemzeti költő Sevcsenko szobrát, amelynek a fejébe csak úgy játékból két golyót eresztettek. Ennek a szobornak a talpazata mellől lőtték az orosz tankok a környékbeli lakóházakat. Nem laktanyát vagy tüzérségi állásokat, hanem olyan lakóházakat, ahonnan gyerekek iskolába mentek, ahol az ablakban cserép virág volt és odabent gőzölgött az ebéd.

Álltam olyan vaskapu előtt, amelyre cirill-betűkkel, fehér festékkel azt írták fel: ‘itt emberek laknak’. Abban reménykedtek, hogy az ellenfelek is emberek” – sorolta Iványi megrázó, személyes élményeit.

Az Oltalom Egyesület elnöke a beszélgetés során bolondnak és tisztességtelennek nevezte azokat, akik elhiszik, hogy az egykori pesti srácok hősiességével harcoló ukránoknak fel kellene adniuk, el kellene fogadniuk az orosz agresszor eddigi térnyerését az elfoglalt megyékben és el kellene hinniük, hogy az orosz hatalom nem fogja tovább bántani vagy sanyargatni őket.

Iványi Gábor a Heti Kettes Ujhelyivel sorozat idei első epizódjában hozzátette, hogy elsősorban további generátorokra lenne szükség az áramszünetekkel küzdő településeken, a sokkoló élmények által megtört lakosság számára pedig a fizikai sérülések mellett a mentális terheket enyhíteni képes egészségügyi segítségre.

Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója megerősítette, hogy ez utóbbi kapcsán az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként megteszi a szükséges lépéseket és kezdeményezni fogja a fokozottabb figyelmet, valamint koordinációt ezen a területen, illetve a turisztikai szakma összefogása után az egészségügyi szakmai szervezetekkel is közös munkába kezd az ukrajnai segély-, majd helyreállítási programok szervezésében.

“Bizakodó új évet kívánok mindenkinek! Akiknek erre szüksége van, azokban tartsuk a lelket, azoknak tartsuk meg a reményt, hogy – Ézsaiás szavaival élve – nem lesz mindig sötét ott, ahol most szorongatás van.

A zsarnokok nem tudják megakadályozni, hogy mindennap feljöjjön a nap. Vastörvény, hogy egyszer vége lesz a nyomorúságnak, de ehhez minden jó szándékú ember összefogására szükség van!

Ne szégyelljünk szembefordulni a megtévedt politikusainkkal és határozottan kimondani: durva, ördögi pogányság, embertelenség, amit csinálnak!” – fogalmazott a beszélgetés végén Iványi Gábor.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: