Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Legyen könnyű neki a föld.

Nyolcvankét éves korában, 2022. december 22-én meghalt Edson Arantes do Nascimento, vagyis Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó, a futball kiemelkedő alakja – írja a Népszava.

A legutóbbi hír az volt róla, hogy a szervezete már nem reagál a vastagbélrák miatt előírt kemoterápiára, amelyet a São Paulo-i Albert Einstein kórházban kapott, ezért a kezelését fel is függesztették, csak a légúti fertőzését kezelték és fájdalomcsillapítókkal enyhítettek a kínjain.

Edson Arantes do Nascimento 1940. október 23-án született a Minas Gerais állambeli Três Corações városban.

Apja Dondinho helyi szinten ismert futballista volt, ő maga középiskolásként kapta a portugálul semmit nem jelentő Pelé becenevet, amelyet az önéletrajza szerint az osztálytársai ragasztottak rá, mert nem tudta helyesen kimondani a kedvenc játékosa, a Vasco da Gama kapusa, Bilé nevét.

Bauruban nőtt fel, a családja olyan szegény volt, hogy labdára sem futotta; ő gyerekként grapefruittal vagy rongylabdával edzett.

Amikor Pelé válogatott játékos lett, Brazíliának még nem volt világbajnoki címe. Vele a seleção hármat is nyert, 1958 után 1962-ben és 1970-ben, igaz, 1962-ben – amikor már messze a világ valaha volt legjobb játékosának tartották – Pelé már a csoportkör második meccsén megsérült, nem játszott többet, Garrincha vette át tőle a vezér szerepét.

A seleção soha nem veszített meccset, amikor mind a ketten a pályán voltak. Pelé az utolsó válogatott meccsét 1971. július 18-án játszotta, az összesen 92 válogatott mérkőzésen szerzett 77 gólja rekord, szám szerint Neymar beállította ugyan a katari futball-világbajnokságon, de neki 124 meccs kellett hozzá


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: