Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Csütörtökön szavazott az Európai Parlament plenáris ülése arról a jelentésről (408 igen, 44 nem és 31 tartózkodás volt az eredmény), amelyet az Európai Néppárt romániai EP-képviselője, az RMDSZ-es Vincze Lóránt készített a Petíciós Bizottság 2021. évi tanácskozásaival kapcsolatban – írja a szociáldemokrata Ujhelyi István tájékoztatójában.

Az EP képviselő kiemelte: A számtalan fontos ügy mellett a jelentés hosszan értekezik a magyar kormánypártok által egyébként messzire elkerült és tudatosan elutasított LMBTIQ-kérdésről, illetve az érintettek jogainak szükséges elismeréséről.

A dokumentumban szerepel például az az állítás, hogy “fokozott figyelmet kell fordítani egy olyan európai jogalkotási aktus elfogadására, amely megpecsételi az LMBTIQ+-jogok elismerését”, de olyan rész is olvasható a közel negyven oldalas dokumentumban, amely arra hivatkozik:

jelentős az olyan petíciók száma, amelyek a szivárványcsaládok jogainak Unión belüli védelmével foglalkozik, ezügyben fel is hívja a jelentés a döntéshozók figyelmét arra, hogy konkrét intézkedéseket kell tenniük annak érdekében, hogy “biztosítsák az LMBTIQ-családok védelmét”.

Mindez kizárólag azért érdekes, mert ezt a Vincze-jelentést a Fidesz európai parlamenti képviselői is meglepő módon megszavazták, vagyis egyetértően támogatták, holott eddig az volt a gyakorlatuk, hogy jelentős parlamenti állásfoglalásokat is képesek voltak elutasítani, ha abban szerepelt a gender, esetleg a migráns kifejezés, netán utalás volt benne a nők elleni és a családon belüli erőszak visszaszorításáról szóló isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására.

Most azonban vagy radikális fordulatot vettek a Fideszben és az EP-képviselők támogató szavazatai jelentős elmozdulást jeleznek a kormánypártok hozzáállásában az LMBTIQ-kérdések kapcsán, vagy egyszerűen csak figyelmetlenek voltak és olyat szavaztak meg, amelyet az Orbán-rezsim egyébként tiltó listán tart a számukra. Reméljük előbbi és nem utóbbi.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: