Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mészárosnak nem kell kivennie a részét a válságkezelésből, de a magyar nyugdíjasok azért adjanak bele egy picit.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a várakozásokkal ellentétben Orbán Viktor mindössze 15 százalékos nyugdíjemelést jelentett be.

Ez a 15 százalék köszönőviszonyban sincs azokkal az inflációs adatokkal, amelyeket a KSH nemrég közölt.

Az Orbán-kormány 15 százalékos nyugdíjemelést ad a nyugdíjasoknak 2023 januárjától. Ez köszönőviszonyban sincs az inflációval.

Így a nyugdíjasok jövőre is nagyon nehéz helyzetben lesznek. Vannak olyan élelmiszerek, melyek ára 70-80 százalékkal emelkedett. A nyugdíjas infláció meghaladta a 25 százalékot.

Az MSZP minimum 20 százalékos emelést tart szükségesnek, valamint rezsiutalványt a fűtési szezonra, azonos összegű 13. havi nyugdíjat és nyugdíjkorrekciós programot a legkisebb jövedelmű idősek számára.

“Ez a 15 százalék tokkal vonóval úgy néz ki, hogy január elsején életbe lép. Akárhogy is nézzük ez reálnyugdíj csökkenést fog jelenteni a nyugdíjasok számára” – mondta Korózs Lajos.

Az MSZP 20 százalékos nyugdíjemelést javasolt azért, hogy ne a nyugdíjasok hitelezzenek a kormánynak jövőre, ahogy azt idén tették. Korózs Lajos emlékeztet: kétszer is ki kellett igazítani az idei évben a nyugdíjemelést, mert az Orbán-kormány alultervezte az inflációt.

A szocialisták szerint a legkisebb nyugdíjjal rendelkezők számára egy felzárkóztatási program kellene. Erre van is fedezet a költségvetésben.

“Az érvényben lévő költségvetési törvényben el volt különítve 68,5 milliárd forint nyugdíjprémiumra, ebből mindössze 23,5 milliárd forintot használt fel a kormány. Tehát maradt 45 milliárd forint.

Ezt a nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkezők nyugdíjkorrekciós programjára kéne fordítani” – mondta Korózs Lajos.

Az MSZP további követelései, hogy a 13. havi nyugdíjat mindenki azonos összegben kapja meg, valamint a fűtési szezonban a 100 ezer forint alatti nyugdíjasok 10 ezer forint értékben rezsiutalványt kapjanak.

Az MSZP tehát nem csak a problémákra világít rá, hanem megoldási javaslatokat is kínál.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: